Heel wat politievoertuigen zijn tegenwoordig uitgerust met nummerplaatherkenningscamera's. Daarmee kunnen ze al rijdend bijvoorbeeld controleren of een auto gestolen is en of een automobilist zijn verzekering betaald heeft.

Volgens de Privacycommissie kan dat niet. "Mobiele camera's mogen alleen in specifieke gevallen ingezet worden, onder meer in situaties waarbij een massa volk zich verzamelt en dat in het kader van een undercoveronderzoek dat geleid wordt door een onderzoeksrechter", klinkt het in Het Laatste Nieuws. Mobiele camera's worden aan strengere regels onderworpen dan vaste camera's omdat hun impact op het privéleven veel groter is. "Je kan er mensen echt mee achtervolgen", luidt het.

De nummerplaatherkenningscamera's zouden volgens de Privacycommissie alleen gebruikt mogen worden als de politiewagen stilstaat. De politiezone Dendermonde zal haar werkwijze alvast aanpassen, zegt korpschef Paul Putteman. "We zullen de zogenoemde ANPR-camera's enkel nog gebruiken op statisch opgezette voertuigen."

Alles bij de bron; deRedactie


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha