Cameratoezicht

Frankrijk overweegt een uitbreiding van de openbare surveillance in Parijs voor de Olympische Zomerspelen van 2024. Senatoren stemmen vandaag op een wet waarmee de overheid tijdelijke bevoegdheid kan krijgen om camerasystemen op schaal in te zetten voor het identificeren van verdacht gedrag.

Het plan leidt tot verzet van privacy-activisten. “De Olympische Spelen worden gebruikt als voorwendsel om maatregelen te nemen waar de industrie al jaren op wacht”, zei Bastien Le Querrec van digitale rechtenorganisatie La Quadrature du Net, die campagne voert tegen algoritmische videosurveillance.

Critici vrezen dat de wet op lange termijn ongewenste surveillance veroorzaakt. Naast sportevenementen noemt het wetsvoorstel “feestelijke” en “culturele” bijeenkomsten, wat vragen oproept over de toekomst van AI-systemen die voor de Olympische Spelen zouden worden ingekocht.

Daarnaast staat het wetsvoorstel “experimenten” met bewakingssystemen toe. Bovendien loopt de voorgestelde proefperiode pas in juni 2025 af, tien maanden na de laatste sportwedstrijden.

Alles bij de bron; Techzine


Het gaat volgens lokale omroep AT5 om onder andere de Diamantbuurt, Jan Evertsenstraat, de Burgemeestersbuurt en de Buiksloterweg. In de Diamantbuurt zouden bewoners onder meer drugsgebruik en -handel, geluidsoverlast door scooters, pesterijen en intimidatie door jongeren ervaren. 

Volgens de gemeente blijven de camera’s in de buurten nodig door de aanhoudende onveiligheid.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

De Franse privacytoezichthouder CNIL maakt zich ernstig zorgen over de wetgeving die Franse regering voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs wil invoeren, waaronder de experimentele inzet van "augmented" toezichtcamera's die via algoritmes potentieel gevaarlijke situaties moeten herkennen.

Volgens CNIL bevat de wetgeving verschillende bepalingen die direct invloed hebben op de persoonlijke levenssfeer en bescherming van privégegevens. Het gaat om het gebruik van genetische afdrukken voor antidopingcontroles, de mogelijke inzet van bodyscanners om bepaalde evenementen te bezoeken, de uitbreiding van screeningprocedures, de uitbreiding van het soort beeldmateriaal dat agenten in controlekamers mogen bekijken en het voldoen van veiligheidsrichtlijnen aan de AVG.

Verder noemt de privacytoezichthouder ook het gebruik van algoritmes om videomateriaal te verwerken dat is verzameld via beveiligingscamera's en camera's op drones. Hiermee moeten dan in real-time potentieel gevaarlijke situaties voor het publiek worden herkend. Het gaat dan om bewegingen van groepen, bagage, gebaren of 'verdacht gedrag'. "Het gebruik van deze apparaten zorgt voor nieuwe en aanzienlijke risico's op het gebied van privacy: deze analysetools kunnen leiden tot een gigantische verzameling van persoonlijke data en maken geautomatiseerde surveillance in real-time mogelijk."

Alles bij de bron; Security


Rijkswaterstaat gaat vanaf 2024 slimme camera's inzetten om 'slagboomduikers' te detecteren. Het gaat hier om verkeersdeelnemers die nog snel een brug willen oversteken terwijl de lichten al knipperen. Het negeren van de alarmsignalen kan brugwachters laten schrikken en zorgt voor schade aan slagbomen, aldus Rijkswaterstaat.

Het plan is nu om dergelijk gedrag via camera's gecombineerd met kunstmatige intelligentie te detecteren. Het camerasysteem moet dan fietsers, auto's en wandelaars kunnen herkennen, wat ongelukken op bruggen zou moeten voorkomen.

Volgend jaar wordt het systeem voor het eerst op een echte brug getest. Is de proef succesvol, dan zullen vanaf 2024 de eerste bruggen van Rijkswaterstaat van de slimme camera's worden voorzien. Daarna is het plan om de camera's met warmtesensoren en lichtdetectie (lidar) uit te rusten. 

Alles bij de bron; Security


Dit jaar is er in Alkmaar een evaluatie van het gemeentelijk cameratoezicht gedaan. In Alkmaar zijn er in het centrum 58 camera’s in het stationsgebied 6 camera’s in De Mare: 3 camera’s en aan de Robonsbosweg: 8 camera’s. 
Daarnaast worden waar nodig mobiele camera’s ingezet, bijvoorbeeld bij evenementen of aanhoudende overlast in een woonwijk.

In het rapport Evaluatie Cameratoezicht Alkmaar 2019-2022 zijn belangrijke conclusies getrokken over het cameratoezicht in Alkmaar. Het nieuwe ritme van het om de vijf jaar evalueren van de langdurig geplaatste camera’s zal worden vasthouden.

De samenwerking tussen camera’s van de gemeente en camera’s van winkeliers in De Mare is van grote meerwaarde gebleken bij meerdere incidenten. In 2023 wordt daarom onderzocht of publiek-private samenwerking wenselijk en mogelijk is.

De camera’s rondom de Robonsbosweg blijven voorlopig in afwachting van de huisvestingsontwikkelingen rondom het voormalig asielzoekerscentrum.

Bezoekers van de stad zullen beter geïnformeerd gaan worden over de aanwezigheid van cameratoezicht omdat slechts de helft van hen weet dat er camera’s staan.

In Alkmaar zijn momenteel geen gebieden met veel verstoringen van de openbare orde zonder camera’s en er zullen daarom geen camera´s bijgeplaatst worden. Aan de nadere kant zullen er ook geen camera’s weggehaald worden.

Bron; BeatFM


 

Het cameratoezicht in Holendrecht in Amsterdam-Zuidoost wordt uitgebreid naar de volledige wijk. 

De wijk heeft al cameratoezicht sinds 2019. De camera’s hangen vooral in de omgeving van het metrostation. De uitbreiding van het cameratoezicht betekent niet dat er overal in de wijk camera’s komen, meldt AT5. Dat zou alleen gebeuren op locaties waar dat noodzakelijk is.

Holendrecht is volgens burgemeester Halsema een gebied ‘waarin criminele groepen zich hebben verenigd en ingrijpende geweldsdelicten plaatsvinden’. Toch worden er minder meldingen gedaan van overlast dan in andere stadsdelen. De gemeente vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers van criminaliteit hoger ligt dan bij de politie bekend is.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

Met een ‘slimme’ bril kun je via een subtiel tikje op een montuur iemand filmen. Meta, het moederbedrijf van Facebook, lijkt nu al de vlucht vooruit te nemen tegen mogelijke privacybezwaren met een opvallende advertentiecampagne die uitlegt dat er een ledlampje brandt wanneer iemand een foto of video maakt via zijn montuur. 

“Een bericht van Meta & Essilorluxottica”, heette het, de moederbedrijven van respectievelijk Facebook en brillenmerk Ray-Ban. Die zogenaamd slimme zonnebril werd in maart in ons land gelanceerd, en bevat twee camera’s om foto’s en video’s vast te leggen, via een drukje op het montuur of via het stembevel “hey Facebook, take a picture/video”.

Technologiesocioloog Ben Caudron (Erasmushogeschool Brussel); “Meta probeert met deze campagne de mogelijke bezwaren te counteren die eerder rezen bij de Google Glass.”

Ook Meta maakt er geen geheim van dat de huidige Ray-Ban Stories vooral een opstapje is “naar een echte AR-bril”, aldus Zuckerberg. Of: een manier om de technologie in te burgeren via een hip brillenmerk. “Die normalisatie is al volop aan de gang, want de term ‘slimme bril’ wordt overal overgenomen”, merkt Caudron op. “Je zou nochtans verwachten dat de slimme bril geen technologie in zich draagt die de hele tijd data lekt.”

Hoewel Meta al benadrukte dat het samenzat met ngo’s en privacyridders om issues te bespreken, wees Access Now – een van de betrokken ngo’s – op een mogelijk gevaar: gebruikers van de Ray-Ban Stories linken hun bril aan de app Facebook View, die data kan verzamelen over gezondheid, aankopen, locatie en andere gevoelige gegevens. Een winkel zou dan zomaar een persoonlijke advertentie op je brilglas kunnen zetten wanneer je over de Nieuwstraat kuiert, zegt Caudron.

Alles bij de bron; deMorgen


 

De Nederlandse Spoorwegen gaan live meekijken in treinen waar de hoeveelheid overlastmeldingen plotseling toeneemt. De directe aanleiding voor deze maatregel is een reeks incidenten in de trein rond Hoorn waarbij sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Tot dusver worden camera's in treinen alleen gebruikt om na een incident de dader te kunnen opsporen, maar de NS gaat nu ook preventief op specifieke trajecten controleren of de situatie in de trein veilig is. Vooralsnog werkt de proef voor het preventief meekijken via camera's alleen in Sprinters van het type SNG. De nieuwe Intercity's die door de NS zijn aangekocht krijgen deze functie ook.

Vanwege privacywetgevingen kan de NS overigens niet zomaar meekijken; er moet een aanleiding zijn, zo verzekert een woordvoerder. Alleen als er bijvoorbeeld meermaals op hetzelfde traject of op een specifiek tijdstip meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnenkomen, kan de maatregel toegepast worden. Het vervoersbedrijf verwijst ook naar het meldnummer 06 13181318, waarmee treinreizigers via WhatsApp een melding van ongewenst gedrag kunnen maken.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Mijn buren hebben onlangs een Verisure-alarm laten installeren. Ik kende het merk alleen van de bijzonder irritante radioreclame.

En ineens is daar dus die sticker op de deur een paar huizen verderop, die vertelt dat dit huis beveiligd is met ‘video & audio recording’ en ‘24/7 LIVE VIEW BY POLICE’. Altijd als ik langsloop kijk ik onwillekeurig waar zitten al die camera’s?

Wat ik me ook afvraag: wat zien deze mensen? Bezitters van een Verisure-alarm, of van de Amazon-variant Ring Bel, kunnen doorgaans niet alleen zien wie er aanbelt, maar ook wat er in en rond hun huis gebeurt en wie er door de straat loopt. De systemen nemen de hele dag camerabeelden op en desgewenst kan de eigenaar de beelden terugkijken en delen met anderen.

Stel dat ik op een vrijdagavond thuis kom na een paar glazen wijn te veel en dan eerst mijn hele sleutelbos moet proberen voor ik de goede vind. Stel. Nemen mijn buren dat dan ook op? En kunnen zij dat ook op sociale media delen?

Bij een rondvraag blijken best wat mensen in mijn omgeving een videoalarm of Ring Bel te hebben – vooral de jonge ouders. Een kennis heeft sinds ze op een benedenverdieping woont Verisure laten installeren. Het was wel wennen, zegt ze, die camera’s in en rond het huis. ‘Ik kreeg toch het gevoel dat ik zelf ook bespioneerd werd.’ Maar de mensen van Verisure hebben haar verzekerd dat dat niet zo is.

Een vriendin – wier elektrische bakfiets aan de lopende band werd gestolen – vindt Verisure ‘helemaal top’, maar alleen als je de toegang tot de video-opnames voor jezelf uitschakelt. Zo kan Verisure wel alle verdachte bewegingen rond haar huis monitoren, maar kan ze zelf niet obsessief het opgenomen materiaal gaan zitten bekijken, zoals vrienden van haar wel doen. ‘Ik ken mensen die zo de oppas in de gaten houden, en hun eigen kinderen. Echt walgelijk.’...

...Informatie is macht en het video-alarm is een van de nieuwste manieren om macht te vergaren. Ergens plaatsen mijn Verisure-buren zich met die sticker op de deur boven de rest van de straat. Zij kunnen ons – de omgeving, de andere bewoners – wel bekijken, maar wij hen niet.

Het lijkt een detail, zo’n Verisure-sticker, maar op een bepaalde manier kondigt die een nieuwe sociale rangorde aan: een tweedeling tussen de mensen die zien en de mensen die gezien worden. Ergens vormen de moderne alarmsystemen een particuliere versie van de toeslagenaffaire: een kleine groep mensen bekijkt een grotere groep zonder dat die het door heeft, en bepaalt zo wat moet doorgaan voor ‘normaal’ en ‘verdacht’ gedrag....

...Mogelijkerwijs heeft over een paar jaar mijn hele buurt zo’n Verisure-sticker op het raam. Daarmee zou de ‘kloof’ tussen de kijkende en bekeken mens inderdaad kleiner worden. De Haan moet er zelf overigens nog even niet aan denken, zo’n videobel. ‘Een vriend van mij heeft zo’n systeem. Die zit dan tijdens een fietsweekend in België de hele tijd te kijken wie er thuis voor zijn deur staat.’

Alles bij de bron; Volkskrant [lekker-lang-lezen-artikel]


 

Cameratoezicht door gemeenten is flexibeler geworden. Dat blijkt uit de evaluatie van de wetswijziging van artikel 151c van de Gemeentewet. Dit wetsartikel is aangepast in 2016 om flexibel cameratoezicht mogelijk te maken voor handhaving van de openbare orde.

Met ‘flexibel’ worden meer mobiele, makkelijker plaatsbare camera’s bedoeld, die niet aard- of nagelvast worden bevestigd aan gevels of op speciaal geplaatste palen. Het aantal gemeenten met cameratoezicht is flink gegroeid in de afgelopen vijftien jaar, mogelijk als gevolg van de mogelijkheid om flexibele camera’s in te zetten.

Naar schatting hebben tussen de 188 (53 procent) en 215 (61 procent) Nederlandse gemeenten vast of flexibel cameratoezicht op grond van artikel 151c van de Gemeentewet. Ten tijde van het vorige landelijke onderzoek uit 2009 was dat 28 procent van de gemeenten. Ruim een derde van alle gemeenten (35 procent) heeft de afgelopen vijf jaar (ook) besloten flexibel cameratoezicht toe te passen.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!