Cameratoezicht

Het cameratoezicht in Holendrecht in Amsterdam-Zuidoost wordt uitgebreid naar de volledige wijk. 

De wijk heeft al cameratoezicht sinds 2019. De camera’s hangen vooral in de omgeving van het metrostation. De uitbreiding van het cameratoezicht betekent niet dat er overal in de wijk camera’s komen, meldt AT5. Dat zou alleen gebeuren op locaties waar dat noodzakelijk is.

Holendrecht is volgens burgemeester Halsema een gebied ‘waarin criminele groepen zich hebben verenigd en ingrijpende geweldsdelicten plaatsvinden’. Toch worden er minder meldingen gedaan van overlast dan in andere stadsdelen. De gemeente vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers van criminaliteit hoger ligt dan bij de politie bekend is.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

Met een ‘slimme’ bril kun je via een subtiel tikje op een montuur iemand filmen. Meta, het moederbedrijf van Facebook, lijkt nu al de vlucht vooruit te nemen tegen mogelijke privacybezwaren met een opvallende advertentiecampagne die uitlegt dat er een ledlampje brandt wanneer iemand een foto of video maakt via zijn montuur. 

“Een bericht van Meta & Essilorluxottica”, heette het, de moederbedrijven van respectievelijk Facebook en brillenmerk Ray-Ban. Die zogenaamd slimme zonnebril werd in maart in ons land gelanceerd, en bevat twee camera’s om foto’s en video’s vast te leggen, via een drukje op het montuur of via het stembevel “hey Facebook, take a picture/video”.

Technologiesocioloog Ben Caudron (Erasmushogeschool Brussel); “Meta probeert met deze campagne de mogelijke bezwaren te counteren die eerder rezen bij de Google Glass.”

Ook Meta maakt er geen geheim van dat de huidige Ray-Ban Stories vooral een opstapje is “naar een echte AR-bril”, aldus Zuckerberg. Of: een manier om de technologie in te burgeren via een hip brillenmerk. “Die normalisatie is al volop aan de gang, want de term ‘slimme bril’ wordt overal overgenomen”, merkt Caudron op. “Je zou nochtans verwachten dat de slimme bril geen technologie in zich draagt die de hele tijd data lekt.”

Hoewel Meta al benadrukte dat het samenzat met ngo’s en privacyridders om issues te bespreken, wees Access Now – een van de betrokken ngo’s – op een mogelijk gevaar: gebruikers van de Ray-Ban Stories linken hun bril aan de app Facebook View, die data kan verzamelen over gezondheid, aankopen, locatie en andere gevoelige gegevens. Een winkel zou dan zomaar een persoonlijke advertentie op je brilglas kunnen zetten wanneer je over de Nieuwstraat kuiert, zegt Caudron.

Alles bij de bron; deMorgen


 

De Nederlandse Spoorwegen gaan live meekijken in treinen waar de hoeveelheid overlastmeldingen plotseling toeneemt. De directe aanleiding voor deze maatregel is een reeks incidenten in de trein rond Hoorn waarbij sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Tot dusver worden camera's in treinen alleen gebruikt om na een incident de dader te kunnen opsporen, maar de NS gaat nu ook preventief op specifieke trajecten controleren of de situatie in de trein veilig is. Vooralsnog werkt de proef voor het preventief meekijken via camera's alleen in Sprinters van het type SNG. De nieuwe Intercity's die door de NS zijn aangekocht krijgen deze functie ook.

Vanwege privacywetgevingen kan de NS overigens niet zomaar meekijken; er moet een aanleiding zijn, zo verzekert een woordvoerder. Alleen als er bijvoorbeeld meermaals op hetzelfde traject of op een specifiek tijdstip meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnenkomen, kan de maatregel toegepast worden. Het vervoersbedrijf verwijst ook naar het meldnummer 06 13181318, waarmee treinreizigers via WhatsApp een melding van ongewenst gedrag kunnen maken.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Mijn buren hebben onlangs een Verisure-alarm laten installeren. Ik kende het merk alleen van de bijzonder irritante radioreclame.

En ineens is daar dus die sticker op de deur een paar huizen verderop, die vertelt dat dit huis beveiligd is met ‘video & audio recording’ en ‘24/7 LIVE VIEW BY POLICE’. Altijd als ik langsloop kijk ik onwillekeurig waar zitten al die camera’s?

Wat ik me ook afvraag: wat zien deze mensen? Bezitters van een Verisure-alarm, of van de Amazon-variant Ring Bel, kunnen doorgaans niet alleen zien wie er aanbelt, maar ook wat er in en rond hun huis gebeurt en wie er door de straat loopt. De systemen nemen de hele dag camerabeelden op en desgewenst kan de eigenaar de beelden terugkijken en delen met anderen.

Stel dat ik op een vrijdagavond thuis kom na een paar glazen wijn te veel en dan eerst mijn hele sleutelbos moet proberen voor ik de goede vind. Stel. Nemen mijn buren dat dan ook op? En kunnen zij dat ook op sociale media delen?

Bij een rondvraag blijken best wat mensen in mijn omgeving een videoalarm of Ring Bel te hebben – vooral de jonge ouders. Een kennis heeft sinds ze op een benedenverdieping woont Verisure laten installeren. Het was wel wennen, zegt ze, die camera’s in en rond het huis. ‘Ik kreeg toch het gevoel dat ik zelf ook bespioneerd werd.’ Maar de mensen van Verisure hebben haar verzekerd dat dat niet zo is.

Een vriendin – wier elektrische bakfiets aan de lopende band werd gestolen – vindt Verisure ‘helemaal top’, maar alleen als je de toegang tot de video-opnames voor jezelf uitschakelt. Zo kan Verisure wel alle verdachte bewegingen rond haar huis monitoren, maar kan ze zelf niet obsessief het opgenomen materiaal gaan zitten bekijken, zoals vrienden van haar wel doen. ‘Ik ken mensen die zo de oppas in de gaten houden, en hun eigen kinderen. Echt walgelijk.’...

...Informatie is macht en het video-alarm is een van de nieuwste manieren om macht te vergaren. Ergens plaatsen mijn Verisure-buren zich met die sticker op de deur boven de rest van de straat. Zij kunnen ons – de omgeving, de andere bewoners – wel bekijken, maar wij hen niet.

Het lijkt een detail, zo’n Verisure-sticker, maar op een bepaalde manier kondigt die een nieuwe sociale rangorde aan: een tweedeling tussen de mensen die zien en de mensen die gezien worden. Ergens vormen de moderne alarmsystemen een particuliere versie van de toeslagenaffaire: een kleine groep mensen bekijkt een grotere groep zonder dat die het door heeft, en bepaalt zo wat moet doorgaan voor ‘normaal’ en ‘verdacht’ gedrag....

...Mogelijkerwijs heeft over een paar jaar mijn hele buurt zo’n Verisure-sticker op het raam. Daarmee zou de ‘kloof’ tussen de kijkende en bekeken mens inderdaad kleiner worden. De Haan moet er zelf overigens nog even niet aan denken, zo’n videobel. ‘Een vriend van mij heeft zo’n systeem. Die zit dan tijdens een fietsweekend in België de hele tijd te kijken wie er thuis voor zijn deur staat.’

Alles bij de bron; Volkskrant [lekker-lang-lezen-artikel]


 

Cameratoezicht door gemeenten is flexibeler geworden. Dat blijkt uit de evaluatie van de wetswijziging van artikel 151c van de Gemeentewet. Dit wetsartikel is aangepast in 2016 om flexibel cameratoezicht mogelijk te maken voor handhaving van de openbare orde.

Met ‘flexibel’ worden meer mobiele, makkelijker plaatsbare camera’s bedoeld, die niet aard- of nagelvast worden bevestigd aan gevels of op speciaal geplaatste palen. Het aantal gemeenten met cameratoezicht is flink gegroeid in de afgelopen vijftien jaar, mogelijk als gevolg van de mogelijkheid om flexibele camera’s in te zetten.

Naar schatting hebben tussen de 188 (53 procent) en 215 (61 procent) Nederlandse gemeenten vast of flexibel cameratoezicht op grond van artikel 151c van de Gemeentewet. Ten tijde van het vorige landelijke onderzoek uit 2009 was dat 28 procent van de gemeenten. Ruim een derde van alle gemeenten (35 procent) heeft de afgelopen vijf jaar (ook) besloten flexibel cameratoezicht toe te passen.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

Een jongen uit Utrecht die een gewapende overval heeft gepleegd op een drogisterij is door zijn vader naar het politiebureau gebracht. De vader herkende zijn zoon op beelden van de overval in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.

De vader nam ook de door zijn zoon tijdens de overval gedragen kleding en het gebruikte mes mee. 

Nadat de beelden van de overval op televisie te zien waren geweest, herkenden leerlingen van de school waarop de verdachte zit de verdachte. Ook medewerkers van de school herkenden hem en meldden zich bij de politie.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

Hogescholen en universiteiten blijven in bepaalde situaties gebruikmaken van software waarmee gecontroleerd kan worden of een student spiekt tijdens een tentamen op afstand. Dat heeft minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) vrijdag geantwoord op vragen van Kamerleden Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks). 

Enige tijd geleden bleek dat hackers in staat waren via de software Proctorio mee te gluren bij tienduizenden studenten die de software gebruikten. 

Uit navraag door koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) is gebleken dat negen universiteiten op enig moment de software Proctorio hebben gebruikt. Volgens de Vereniging Hogescholen (VH) maakt ongeveer de helft van de hogescholen gebruik van antispieksoftware.

Onderwijsinstellingen en commerciële softwarefabrikanten moeten zich houden aan privacywetgeving en zijn verantwoordelijk voor de privacy van studenten en medewerkers, aldus de minister. 

Alles bij de bron; NU


 

Nog niet gepubliceerd

Een horecaondernemer op het Waagplein in Alkmaar is, zoals hij zegt, ’totaal over de zeik’. De afdeling handhaving heeft geconstateerd dat klanten afgelopen zaterdag klanten te lang bij zijn koffie to go bleven staan. Hij is woest: ’Ik krijg het gevoel: Big Brother is watching you’ en vreest een boete.

Alles bij de bron; NHD [premium artikel]


 

Vorig jaar heeft de Universiteit Utrecht in zeven gebouwen en acht onderwijsruimtes camera's geïnstalleerd om te kijken hoe coronaregels konden worden gehandhaafd, schrijft de NOS. Ook zijn er camera's gebruikt om aanwezigen te tellen in twee vestigingen van de universiteitsbibliotheek in Utrecht. Al die camera's staan nu uit, bevestigt een woordvoerder van de universiteit tegen de omroep.

Volgens de woordvoerder gaat het om camera's die beelden omzetten in tellingen en werden er geen beelden opgeslagen. De universiteit stopt met de proef 'naar aanleiding van de situatie in Leiden' en 'vanwege het feit dat voor het coronabeleid op dit moment de bezetting van de gebouwen niet hoeft worden bijgehouden'. De universiteit zegt de evaluatie van de proef naar voren te halen en gaat daarna kijken of de camera's in de bibliotheken weer worden aangezet.

Eerder deze week protesteerden studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden tegen camera's op hun onderwijsinstelling. Ook de Universiteit Leiden gebruikt camera's om de aanwezigheid in ruimtes te tellen, maar volgens onderzoek van het universiteitsblad Mare kunnen die camera's veel meer waarnemen en vormt dat privacyrisico's.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Een groep studenten van de Universiteit Leiden heeft vanmiddag de toegang tot een universiteitsgebouw aan de Cleveringaplaats korte tijd geblokkeerd. Ze protesteerden daarmee tegen de camera's die sinds vorig jaar in de universiteit hangen.

De camera's zijn volgens de universiteit bedoeld om de studentenaantallen te meten, maar ze kunnen veel meer. "Zoals je lengte meten, je leeftijd inschatten, geslacht vaststellen en zien of je een mondkapje draagt", zegt initiatiefnemer Joris Wiebes tegen Omroep West. "Als je dat combineert met een slecht beveiligd netwerk, dan zijn opeens je gegevens niet meer zo veilig." In totaal zijn er vorig jaar 371 camera's opgehangen, meldt universiteitsblad Mare. Ze hangen bij ingangen van universiteitsgebouwen en collegezalen.

Met de actie willen de studenten voor elkaar krijgen dat de camera's worden weggehaald. Ook willen ze dat studenten inspraak krijgen bij dit soort beslissingen. Het universiteitsbestuur erkende eerder al dat de communicatie beter had gekund.

Alles bij de bron; NOS


 

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!