De twee Brugse agenten die een klacht indienden tegen een man die hen tijdens een interventie filmde en de beelden online zwierde, krijgen opvallend veel bijval van professoren, ICT-juristen en social media-experts. "De nieuwe media zetten onze privacy onder druk", zo zeggen die. "Maar eigenlijk komt de burger ook gewoon in opstand omdat hij zelf constant gefilmd wordt."

Doordat mensen in een surveillancemaatschappij leven waar ze overal gefilmd worden gaan ze uit protest zelf ook steeds vaker de politie filmen. Dat zegt Pieter Verdegem, professor Nieuwe Media en ICT aan de Universiteit Gent, tegenover Het Laatste Nieuws. Volgens Verdegem zijn burgers het zat om overal gefilmd te worden. "We leven vandaag in een surveillancemaatschappij, waarbij iedereen zo veel mogelijk in de gaten wordt gehouden", legt hij uit. "Dat is vanuit een bepaald idee ontstaan: als mensen het gevoel hebben dat ze gevolgd worden, dan zullen ze zich gedragen."

"Dat is ook het principe van een gevangenis. Vandaag leven we in een maatschappij waar de politie zo veel mogelijk informatie verzamelt over burgers, met het doel die informatie te gebruiken wanneer het relevant is. Ik snap dat de mensen daar een stukje tegen in opstand komen en dat uiten door zelf de politie te filmen."

Alles bij de bronnen; Security & HLN