De Belastingdienst, Focum en Translink zijn genomineerd voor de Big Brother Awards Expertprijs, zo meldt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, dat de awards organiseert.

De Belastingdienst werd vanwege verschillende redenen genomineerd, zoals het ongeoorloofd gebruik van de gegevens van snelwegcamera's. "De Belastingdienst is de grootste informatiefabriek van Nederland. Vergeet de politiestaat. Welkom in de belastingstaat", zegt onderzoeksjournliast Bart de Koning, tevens één van de experts.

Translink dankt de nominatie door het ongeoorloofd delen van reisgegevens van studenten met DUO. "Translink had niet zo makkelijk moeten strooien met gevoelige persoonsgegevens van reizigers. Ze hadden zich principieel op moeten stellen om de privacy van hun klanten te beschermen en het desnoods voor de rechter moeten laten komen", aldus De Koning. Als laatste sleepte datahandelaar Focum een nominatie in de wacht. "Juist omdat deze organisaties sterk op de achtergrond werken en hun aanwezigheid in Nederland nog niet zo prominent is, is een nominatie voor de Big Brother Awards tijdig en opportuun", laat Dennis Broeders van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid weten.

Het publiek nomineerde eerder al het kabinet, GGZ Nederland en Sybrand Buma voor de Big Brother Awards Publiekprijs. Via Bigbrotherawards.nl kan er tot en met 10 december op deze drie nominaties worden gestemd.

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!