Sinds een maand houdt Gigaset Elements ons huis in de gaten. Er zit een sensor op de voordeur en het slaapkamerraam, op de piano staat een bewegingsmonitor en in een stopcontact in de woonkamer zit een sirene. Het basisstation verbindt al die (draadloze) sensoren en in een app kun je bekijken wat ze hebben gere gistreerd.

De sensoren werken verrassend precies. De deursensor is slimmer dan op het eerste gezicht lijkt. Hij stuurt een pushmelding naar je telefoon als iemand binnenkomt, maar hij weet het ook als een inbreker bezig is. Als iemand met geweld – duwen of trappen – de deur opent, geeft de deursensor een seintje aan je telefoon én aan de sirene die dan 90 seconden gaat loeien.

Gigaset Elements wordt gepresenteerd als een ‘connected home- oplossing’ die helemaal past in de trend van het ‘internet of things’. Verbonden met je huis ben je wel, maar smart is Gigaset amper. 

Uiteindelijk kun je er vooral mee controleren wat er in je huis gebeurt. Hoe laat een huisgenoot precies thuiskomt bijvoorbeeld. Als ik de ook verkrijgbare camera had geïnstalleerd, had ik zelfs geweten wat die precies doet als ik niet thuis ben. Kortom: een goede spionagegadget en fijn als alarmsysteem. Maar dit is niet wat ik me voorstel bij een smart home.

Alles bij de bron; pdfNRC-Papier