Dat camera’s ons in de gaten houden in de bus, op het station, de winkel of in het verkeer wisten we al. Nu rukt het wakend oog op in en rondom de woning, inclusief gezichtsherkenning.

Voordat je aanbelt, weet de slimme videodeurbel al of het goed volk is. Dat gaat een stap verder dan het cameraatje in een intercomsysteem. Zo heeft de populaire Ring deurbel een zogenoemde Live View-functie waarmee je elk moment kunt kijken wat er op je stoep gebeurt – tot zestig dagen terug.

De andere grote partij is Nest. Diens IQ-camera’s en de nieuwe Nest Hello (deurbel) horen bij de ‘smart home’-lijn van de Google. De Nest-software zoomt in op gezichten, zelf geef je aan of je ze kent. ‘Intelligente meldingen’ van de camera maken onderscheid tussen bekende en onbekende mensen. De gezichtskenmerken worden in de cloud bewaard – zo leren de Nest-camera’s van elkaar – maar zijn niet gekoppeld aan werkelijke identiteiten.

Het bewaren van biometrische kenmerken ligt gevoelig, zeker sinds de nieuwe Europese privacyregels van kracht zijn. De deurbel van Nest wordt, in tegenstelling tot de andere Nest camera’s, niet geleverd met een proefabonnement op de clouddienst. De gebruiker moet zelf besluiten of hij filmbeelden wil bewaren en gezichtsherkenning inschakelt. Een woordvoerder van Bol.com noemt de videodeurbel “één van de beter verkopende gadgets”. 

...Straks heeft de hele buurt videobewaking en Amazon-dochter Ring speelt alvast op die trend in. De nieuwe Neigbor-app creëert een online buurtwacht, een netwerk van camera’s waarin de hele wijk foto’s en video’s van inbrekers, pakjesdieven en verdachte personen kan uitwisselen. Niet Big Brother, maar Big Buurman is watching you.

Alles bij de bron; NRC [scan]