Staren in het alziend oogDe Pers lijkt vanaf het begin voorop te lopen in de berichtgeving over de privacy. Deze week in het onderdeel "Technologie" een stuk over de toenemende, onzichtbare controle op de gewone Europeaan en de blinde vlek van de politici.De jacht op illegale migranten en de roep om ‘veiligheid’ zorgen momenteel voor een spectaculaire groei van ondoorzichtige databanken.

In en om de grenzen van Europa is een immense machine in aanbouw, een internationaal controlesysteem bestaande uit wetgeving, databanken en hoogtechnologische apparatuur, dat beheerd wordt door duizenden toegewijde ambtenaren. ‘Gewone’ Europeanen hebben er niet mee te maken en zijn zich er nauwelijks van bewust. Maar vreemdelingen, legale, en vooral illegale migranten des te meer.

Voor hen is deze machine bedoeld. Fort Europa wil illegale migranten in de kraag te vatten – zo niet aan de grens dan wel binnen onze grenzen. En juist de technologie moet er voor zorgen dat controleurs aan en achter de Europese grenzen geruisloos, snel en eenduidig – als een goed geoliede ‘migratiemachine’ – antwoord kunnen geven op de vraag of iemand recht heeft op een verblijfsvergunning.

lees volledige artikel