Vorige maand is Rotterdam begonnen met ruim 1200 huisbezoeken aan inwoners van Bloemhof en Hillesluis. Zonder aanleiding zijn ongeveer 25.000 Rotterdammers digitaal doorgelicht via SyRI (Systeem Risico Indicatie).

SP-fractievoorzitter Aart van Zevenbergen verzet zich fel tegen de ’sleepnet’ manier van werken. Nadat burgemeester Aboutaleb in zijn ogen beperkte tekst en uitleg had gegeven in antwoord op schriftelijke vragen bracht hij het onderwerp in tijdens de gemeenteraad.

En met deels succes. Zo zal vanuit Directie Veiligheid voorlichting worden gegeven over de werking van het opsporingssysteem. Daarnaast zal de burgemeester de gemeenteraad ’periodiek’ op de hoogte houden over de stand van zaken rond de aanpak in Hillesluis.

Mocht SyRi een paardenmiddel blijken te zijn dan wordt dit jaar nog de stekker eruit getrokken. ’Bij een te hoge foutmarge zal gestopt worden met het toepassen ervan’, aldus Aboutaleb in een schrijven aan de gemeenteraad weten.

Het niet gecommuniceerd doorlichten van circa 25.000 burgers heeft 1263 onderzoekswaardige risicomeldingen opgeleverd. Vijf procent die mogelijk fraude heeft gepleegd, terwijl de privacy volgens Van Zevenbergen met handen en voeten wordt getreden.

Bron; Telegraaf, papieren editie [via de mail ontvangen waarvoor dank]