...terwijl de reclamemakers en omroepmensen woensdag feestvierend terugkeken op vijftig jaar Ster, staat de tv-reclame voor grote veranderingen. De kijker krijgt daarbij meer reclame op maat – zoals hij op internet al gewend is. Volgens de mediaonderzoekers van PwC wordt 2015 een teleurstellend jaar voor de tv-zenders. Volgens PwC moeten zenders meer digitaal innoveren. Op internet kunnen adverteerders hun doelgroepen gerichter bestoken met commercials. Niet meer met hagel schieten op een groep ‘boodschappers’ tussen 20 en 49, maar een reclame gericht mikken op, bijvoorbeeld, zwangere vrouwen die een luxe kinderwagen willen. 

Een van de belangrijkste trends op dat gebied is ‘addressable tv’: gericht adverteren op tv met persoonlijke en relevantere advertenties voor de consument. Nu krijgt iedereen een reclame over pakweg kattenvoer te zien, of je nu een huisdier hebt of niet. Of je ziet spotjes voor speelgoed, terwijl je geen kinderen hebt. Dat kan al iets beter en persoonlijker in het Verenigd Koninkrijk. Op beperkte schaal biedt Sky bedrijven de mogelijkheid gesegmenteerd te adverteren. Alle verschillende commercials worden verstuurd aan de settopbox of smart-tv van alle kijkers, waarna per kijker een keuze wordt gemaakt welk spotje wordt getoond.

Sky kan zo’n dienst aanbieden omdat het zowel exploitant is van tv-zenders als eigenaar van het netwerk. Zo heeft Sky de techniek en de gegevens van al zijn abonnees in eigen hand en weet het wat zij kijken. In Nederland is zo’n partij er niet. Toch meldde zowel SBS als BrandDeli, dat reclame verkoopt voor onder meer MTV en Discovery, deze maand dat zij hun experimenten met adresseerbare tv gaan uitbreiden.

SBS toonde vorige week positieve resultaten van drie proeven met een techniek genaamd HbbTV (hybrid broadcast broadband television). Die combineert tv- en digitale diensten. Via het tv-signaal worden extra data meegestuurd, die de tv of settopbox koppelt met gegevens van internet. Zo konden SBS6-kijkers tijdens de Champions League extra wedstrijdinformatie opvragen of producten bestellen tijdens het interieurprogramma vtwonen. Commercials op maat zijn een volgende stap bij HbbTV. Het grootste gevaar daarbij is dat het de kijker net zo gaat irriteren als sommige op maat gesneden advertenties op internet: je koopt een paar schoenen en krijgt daarna op elke site vergelijkbare schoenen te zien. In de branche heet dat het ‘Zalando-effect’.

Alles bij de bron; NRC