Vraag: Bij mijn bedrijf kun je thuiswerken met je eigen computer. Nu wil men nagaan of je dan voldoet aan hun security-eisen (anti-virussoftware, bijgewerkte versie van Windows etc.). Wij moeten daartoe de pc laten overnemen met Teamviewer. Werk je niet mee, dan mag je niet (meer) thuiswerken. Kan dat zomaar?

Antwoord: Ook op het werk heb je privacy, zelfs wanneer je je privéapparatuur inzet voor het werk. Je werkgever mag dus niet zomaar neuzen in die apparatuur, al helemaal niet naar zaken die los staan van het werk.

Daar staat tegenover dat bring-your-own-device een gunst is en geen recht, net als thuiswerken met privéapparatuur. Staat de werkgever thuiswerken toe én vindt hij het goed dat je privéapparatuur gebruikt, dan kan daar de eis aan worden verbonden dat je die apparatuur netjes beveiligt. En nu wordt het spannend: het naleven of controleren van die eis botst met de privacyverwachting die je hebt op thuisapparatuur. De werkgever mag niet verder kijken dan nodig is voor het werk. Maar hier is dat automatisch rondkijken in de privéomgeving. Hoe pakt dat uit?

Een vergelijking. Een ander aspect van thuiswerken is dat je ook thuis aan een ARBO-compliant werkplek moet kunnen werken. Die moet de werkgever faciliteren, en ook dat zou hij willen controleren. Echter, je hoeft je werkgever niet binnen te laten als hij wil zien of je wel netjes aan je ARBO-compliant werkplek zit. Als we dat doortrekken naar BYOD dan hoef je een werkgever dus niet op je privécomputer te laten.

Alles bij de bron; Security