De gemeente Groningen heeft besloten om het systeem van de lokale afvalpassen wegens de privacy aan te passen. Via de "huisvuilpas" kunnen burgers in ondergrondse containers hun afval weggooien. Het gaat om een gepersonaliseerde pas waarmee de gemeente kan nagaan hoeveel afval iemand weggooit.

Onlangs kreeg de gemeente Arnhem wegens een soortgelijke afvalpas van de Autoriteit Persoonsgegevens een last onder dwangsom opgelegd. Volgens de toezichthouder had de gemeente Arnhem geen noodzakelijke reden voor het verwerken van persoonsgegevens via de afvalpas. Naar aanleiding van het optreden van de Autoriteit Persoonsgegevens wilde de SP in Groningen dat de gemeente ook daar stopte met het verzamelen van persoonsgegevens via de huisvuilpas.

Het gemeentebestuur heeft de ontwikkelaar van het systeem van de huisvuilpas nu de opdracht gegeven om het huidige systeem aan te passen. Straks zal er alleen nog informatie over de hoeveelheid afval worden opgeslagen. Niet door wie het is weggegooid, zo meldt RTV Noord. Daarnaast had de gemeente al andere maatregelen doorgevoerd zodat medewerkers van Stadsbeheer de stortgegevens niet meer automatisch aan een persoon kunnen koppelen. Het systeem zou over twee maanden moeten zijn aangepast.

Bron; Security