In de strijd tegen fraude met uitkeringen, mogen gemeenten geen verborgen camera's meer inzetten. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Sinds 2013 kan iemand die een uitkering ontvangt heimelijk gefilmd worden bij zijn huis of werk, omdat er bijvoorbeeld vermoedens zijn van zwart werk of stiekem samenwonen. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens hebben achttien gemeenten gemeld dat ze verborgen camera's gebruiken. Die melding is verplicht, maar het lijkt erop dat niet elke gemeente zich daaraan houdt. 

Afgelopen dinsdag erkende de Eindhovense wethouder Staf Depla nog dat zijn gemeente zo'n camerawagen in 2014 één keer heeft gebruikt zonder melding daarvan te maken bij de privacywaakhond. Ook Diemen ontbreekt op de lijst. Terwijl uit een uitspraak van de rechter blijkt dat die gemeente zeker één keer een camera heeft ingezet. Sterker nog, die zaak in Diemen bracht de hele kwestie aan het rollen. De Centrale Raad van Beroep (de hoogste bestuursrechter in de sociale zekerheid) oordeelde in september dat de gemeente te ver ging toen een camera zes dagen lang werd gericht op de stomerij waar een inwoner met uitkering zwart zou bijklussen. Volgens de rechter maakte de gemeente daarmee een te grote inbreuk op de privacy, zonder dat daarvoor een duidelijke wettelijke basis bestaat. 

Met de brief vandaag volgt de Autoriteit Persoonsgegevens de uitspraak van de rechter. De VNG bekijkt nu of er nieuwe wetgeving kan komen die cameratoezicht toch mogelijk maakt.

Alles bij de bron; Trouw