Almelo begon een jaar geleden in navolging van Brabantse gemeenten met willekeurige controles van garageboxen in de stad. Het doel is om ondermijnende activiteiten op te sporen.....

....Tijdens de controles gaan de gemeenteambtenaren naar binnen onder het mom van een controle van het bestemmingsplan. De plekken zijn willekeurig gekozen, concrete verdenkingen ontbreken vaak. In hun kielzog gaan medewerkers van de politie, douane en Belastingdienst mee. “De controle is onaangekondigd. Via de verhuurder krijgen we contactgegevens van huurders die een uur hebben om zelf de deur open te maken.” Daarna breken gemeenteambtenaren de boxen open met hulp van een slotenmaker, waarna ze een nieuw slot plaatsen.

Ja, de privacy is een gevoelig punt. Zonder verdenking een box van een onschuldige burger openbreken om het bestemmingsplan te controleren is nogal wat. “Bij negentig procent van de controles vinden we niets”, zegt burgemeester Gerritsen.

Hij ziet dat deze vorm van handhaven bijdraagt aan meer vertrouwen in de overheid. “Mensen van goede wil hebben recht op een overheid die hen beschermt.”

De controles passen in een bredere trend van gemeenten die ondermijning aanpakken, ziet onderzoeker Henk Ferwerda van onderzoeksbureau Beke. “De gemeente is in toenemende mate regisseur van dit soort controles.”

Vooral de preventieve werking is waar het in Almelo om te doen is. Gerritsen wil uiteindelijk alle 2500 boxen een keer controleren. “Je zou deze controles overal in het land moeten doen, mijn verhaal is dat handhaven een kerntaak is van een gemeente. In het belang van vertrouwen in de overheid.”

Alles bij de bron; Trouw