Opluchting bij enkele duizenden inwoners van Enschede. Ze hoeven toch geen foto’s van hun badkamer, toilet en slaapkamer naar de gemeente te sturen. De pilot van de gemeente, bedoeld om de WOZ-waarde nauwkeuriger te kunnen vaststellen, is afgeblazen. Al verstuurde foto’s worden verwijderd.

Het Enschedese D66-raadslid Maschja Baas reageert opgelucht dat de proef per direct wordt stopgezet. Zij had samen met haar collega’s van de PVV-fractie een motie ingediend om een einde te maken aan deze ’inbreuk op de persoonlijke levenssfeer’. Maar liefst twaalf van de dertien partijen ondersteunden de motie. 

„Wethouder Marc Teutelink (Burgerbelangen Enschede) van Financiën, die ook algemeen bestuurslid is van GBTwente, heeft er gelijk werk van gemaakt. Het laat ook zien dat hij de belangen kan scheiden. Die credits mag hij hebben. De wethouder zag uiteindelijk ook in dat de handelwijze indruist tegen de privacy”, aldus Baas. 

Eerder dit jaar begon een soortgelijke proef in Brabant, waar de lokale dienst Belastingsamenwerking Oost-Brabant voor de inwoners van negen gemeenten een ’foto-tool’ introduceerde, waarmee de Brabanders foto’s van het interieur moesten uploaden naar de gemeente als eis om de WOZ-waarde te kunnen vaststellen. Een woordvoerder laat weten dat de proef dáár niet wordt stopgezet. 

Alles bij de bron; Telegraaf