Digitale criminaliteit neemt endemische vormen aan en zal met de opkomst van het internet der dingen alleen maar toenemen. We hebben sloten 
met een veiligheidskenmerk, maar zetten via de digitale thermostaat de deur wagenwijd open.

Wie verzot is op krimi’s, moet het boek Future Crimes van Marc Goodman lezen. Deze politieman annex veiligheidsadviseur heeft het bestuderen van digitale fraude tot zijn levensdoel gemaakt. Pagina na pagina beschrijft hij digitale misdaden die de hilarische Great Train Robbery doen verbleken.

...Zoals we een brandweer en speciale arrestatieteams hebben, zo pleit Goodman voor hun digitale evenknie. Waar de overheid ons op allerhande wijze beschermt tegen de kwalen van het aardse leven, zo wil hij het besef bijbrengen dat dat ook moet gaan gebeuren voor de ontluikende cyberspace.

De vraag daarbij is alleen: is die overheid wel te vertrouwen? Dit onderwerp staat centraal in Data and Goliath van veiligheidsspecialist Bruce Schneider. Hij neemt het datagebruik door de overheid onder de loep, die zich keurig aan de wet houdt, maar ondertussen onze privacy schendt of door data­analyse bepaalde beslissingen neemt die soms voor de betrokkene desastreus uitpakken – denk aan identiteitsfraude. De overheid beroept zich bij al die datasurveillance op de bescherming van onze veiligheid, maar daar wil Schneider niet aan. ‘De overheid moet zorgen voor zowel veiligheid als privacy.’

pdfFraude loont … nog steeds van de Stichting Toekomst der Techniek is een vervolg op een eerdere quickscan van digitale fraude, en laat zien dat te verwachten ontwikkelingen als exponentiële groei van data, afname van privacy, toenemende complexiteit van systemen de kans op fraude aanzienlijk zullen verhogen. Wat valt ertegen te doen? Fraude loont … nog steeds benadrukt vooral dat al die nieuwe digitale toepassingen het de criminelen weliswaar gemakkelijker maken, maar dat de digitale explosie tegelijkertijd ook de bestrijders van criminaliteit een enorm arsenaal aan nieuwe mogelijkheden verschaft. Zo maken data­analyse en patroonherkenning het mogelijk vormen van fraude te ontdekken, bijvoorbeeld van zorg­declaraties, die bij het bestuderen van elke afzonderlijke factuur nooit zouden worden opgemerkt. 

Alles bij de bron; pdfdeIngenieur