De coronacrisis betekent voor veel bedrijven onzekerheid. Managers proberen van alles om de situatie onder controle te houden. Een aantal doet dat door het personeel continu op de vingers te kijken, al dan niet via spionagesoftware of een camera die altijd aan moet staan tijdens het thuiswerken. 

Dat ziet ook Diederik Diercks, directeur van een mediationbureau dat gespecialiseerd is in conflictmanagement in organisaties en helpt jaarlijks bij zo’n 1200 bedrijfsconflicten. 

Diercks zag de controlerende baas sowieso al voorbijkomen in zijn bedrijfsmediationpraktijk. Maar sinds de coronacrisis gedragen deze leiders met controleneiging zich nog wat extremer door bijvoorbeeld ‘spionagesoftware’ te installeren, zegt Diercks. ,,Dat zijn vaak dezelfde personen die ook totaal geen begrip hebben voor thuiswerken met kinderen, of mensen met een partner met corona."

Getapp, een vergelijkingssite voor zakelijke software, onderzocht het gebruik van controlesoftware. De enquête op de site werd 1230 keer ingevuld, door werknemers en managers uit verschillende mkb-sectoren en organisaties. Bijna 40 procent van de respondenten bevestigde het gebruik van deze software. Ruim 20 procent gaf aan dat er pas sinds de coronacrisis, vanwege het thuiswerken, op deze manier gecontroleerd wordt.

Van alle ondervraagde leidinggevenden geeft 65 procent aan deze ‘spionagesoftware’ te gebruiken om meer vertrouwen te krijgen in de werknemers. In bijna de helft van de gevallen wordt via de software het tijdstip van in- en uitloggen bijgehouden. Ruim een kwart van de werkgevers die aan het onderzoek meededen zeggen de middelen te gebruiken om het aantal muisbewegingen en toetsaanslagen bij te houden en audiogesprekken mee op te nemen.

...Zodra we te veel druk ervaren vervallen we snel in basisreacties, zegt Diercks. Reacties die vanuit ons reptielenbrein komen als we ons onveilig voelen, ook wel bekend als fight, flight or freeze. ,,Iedereen voelt zich prettiger bij veiligheid en zekerheid, ook managers. Daarom gaan we dat voor onszelf creëren door herkenning en herhaling op te zoeken. In crisistijd proberen controlerende leiders bijvoorbeeld heel duidelijke regels op te stellen. Het is een soort ouderschap. Dan is de reactie van de werknemers dat ze zich als kind gaan gedragen, sommige zullen zich tegen je gaan verzetten. Hoe minder vertrouwen je geeft, hoe minder je terugkrijgt van je personeel.” 

Diercks: ,,Iedereen heeft behoefte aan een veilige plek, autonomie en gezien worden. Wanneer je dat niet biedt, komt er een tegenreactie op gang. Het puberende kind komt dan tevoorschijn.”

Alles bij de bron; AD