Spaanse onderzoekers hebben een chip in het lichaam van een pop gestopt, om zo een stuk speelgoed te maken dat emoties herkent bij kinderen. De batterij en kleine camera nemen ook niet heel veel ruimte in. Met die drie ingrediënten verandert een doodnormale Baby Born plotseling in een emotieherkennende, intelligente supercomputer.

De onderzoekers van de Spaanse Universidad de Castilla-La Mancha noemen hun miniaturisering van gezichtsherkenning Eyes of Things, een variant op het Internet of Things. Waar dat laatste een internetverbinding aan alledaagse voorwerpen meegeeft, kunnen de Eyes of Things overal gezichtsherkenning aan toevoegen. En dat alles kost maar 115 euro. 

Als eerste voorbeeld gebruikten de onderzoekers dus een speelgoedpop die zeven emoties kon herkennen aan de hand van gezichtsuitdrukkingen. De pop ziet bijvoorbeeld verrassing, blijdschap en verdriet. Hoewel dit al mogelijk was, lukte het nooit zonder dat de pop verbinding had met het internet. Eyes of Things hebben géén internet nodig.

Dat is een belangrijk voordeel als het gaat om privacy. Verhalen over gehackt 'smart' speelgoed zorgden voor bezorgde ouders, die bang waren dat informatie over hun kinderen bij kwaadwillenden terecht kwam. Een chip aan boord van de pop hoeft niet aan het internet vast te zitten; de pop kan alles zelf verwerken en vervolgens reageren.

Voorlopig werkt de Spaanse vondst alleen nog met camera's. Maar als de software ook geluid aankan, wordt het bijvoorbeeld makkelijker om veilige, empathische poppen te maken. 

Alles bij de bron; deIngenieur