Griekse ambtenaren houden vluchtelingen in de gaten met drones en thermische camera's. Athene zegt dat een nieuw bewakingssysteem de veiligheid zal vergroten, maar critici maken zich zorgen over de gevolgen voor de privacy.

De muur wordt bedekt door een groot scherm. Meer dan een dozijn rechthoeken en vierkanten tonen beelden van drie vluchtelingenkampen die reeds op het systeem zijn aangesloten. Een scherm toont de speelplaats en een ander de binnenkant van een van de containers waar mensen samenkomen.

Boven ons knipperen lichten plotseling rood. In een van de kampen is een potentiële dreiging gesignaleerd. Deze "dreiging" is gesignaleerd door Centaur, een hoogtechnologisch veiligheidssysteem dat het Griekse Ministerie van Migratie aan het testen is en in alle bijna 40 vluchtelingenkampen van het land aan het uitrollen is.

Centaur omvat camera's en bewegingssensoren. Het gebruikt algoritmen om automatisch bedreigingen te voorspellen en te signaleren, zoals de aanwezigheid van wapens, onbevoegde voertuigen of ongewoon bezoek aan verboden gebieden.

Het systeem waarschuwt vervolgens de bevoegde autoriteiten, zoals de politie, brandweer en particuliere beveiliging die in de kampen werken.

Vanuit de controlekamer zetten de operatoren met camera's uitgeruste drones in en geven zij de in het kamp gestationeerde agenten opdracht zich naar de plaats van de gemelde dreiging te spoeden.

Alles bij de bron; AlJazeera [NL-scanversie] [thnx-2-Niek]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!