Water-link start in september met de plaatsing van 160.000 digitale watermeters in de stad Antwerpen en de randgemeenten Mortsel, Hove, Edegem, Boechout en Kontich. De installatie is gespreid over drie jaar. Lekken komen dankzij de ‘slimme’ meters veel sneller aan het licht.

De zomer verloopt extreem droog en warm én dan denk je al eens sneller aan het waterverbruik. De technologie helpt binnenkort een handje. Dankzij digitale meters zal tegen 2021 elk Antwerps gezin - vijf gemeenten in de zuidrand inbegrepen - perfect van dag tot dag via internet of een app kunnen nagaan hoeveel liter er uit de kraan is gekomen.

Voorzitter Water-link André Gantman: “De meters bieden heel wat voordelen. De klanten kunnen ook kiezen voor een systeem met een automatisch alarm. Een proefproject bij duizend gezinnen heeft de deugdelijkheid van het systeem bewezen.”

Hoe snel de rest van de provincie Antwerpen digitaal wordt, is niet duidelijk. “We onderzoeken welk communicatiesysteem er nodig is. Zeker in de Kempen liggen huizen wat vaker verder uit elkaar of verder van de straat. Je moet elke digitale meter kunnen ‘capteren’. We starten pas als we een goed werkend systeem hebben.”

Alles bij de bron; HLN