45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Divers Nieuws

Geef ons heden ons algoritme (long-read, essay)

Wij allen genereren data. Die laten we analyseren met algoritmes - opdat we gelukkiger en langer leven. Maar dat 'dataïsme' is een religie met zwarte kantjes. Dat is de waarschuwing van Yuval Noah Harari in zijn nieuwe boek 'Homo Deus'.

Het dataïsme verklaart dat het universum bestaat uit datastromen en dat de waarde van elk fenomeen en elke entiteit wordt bepaald door de bijdrage daarvan aan de dataverwerking. Voor politici, zakenlieden en consumenten heeft het dataïsme baanbrekende technologieën en verbluffende nieuwe vermogens in de aanbieding. Het belooft wetenschappers en intellectuelen de wetenschappelijke heilige graal waarnaar we al eeuwen op zoek zijn: één overkoepelende theorie die alle wetenschappelijke disciplines met elkaar verbindt. Volgens het dataisme zijn de Vijfde Symfonie van Beethoven, een beursbubbel en het griepvirus alle drie dataflowpatronen die met dezelfde basisconcepten en middelen geanalyseerd kunnen worden.

Door de menselijke beleving gelijk te stellen aan datapatronen ondermijnt het dataïsme onze primaire bron van autoriteit en zingeving en luidt het een religieuze omwenteling in van het soort dat niet meer is aanschouwd sinds de achttiende eeuw. De verschuiving van een homocentrisch naar een datacentrisch wereldbeeld wordt niet alleen een filosofische revolutie, maar ook een praktische. Alle echt belangrijke revoluties zijn praktisch. Het dataïstisch idee dat organismen algoritmen zijn is belangrijk om de praktische, alledaagse consequenties ervan. Ideeën kunnen de wereld alleen veranderen als ze ons gedrag veranderen...

...Momenteel worden de meeste algoritmen natuurlijk geschreven door menselijke hackers. Maar de echt belangrijke algoritmen - zoals het zoekalgoritme van Google - worden ontwikkeld door gigantische teams. Elk lid kent maar één stukje van de puzzel en niemand begrijpt het hele algoritme helemaal.

Bovendien komen er met de opkomst van machine learning en kunstmatige neurale netwerken steeds meer algoritmen die zelfstandig evolueren, zichzelf verbeteren en leren van hun fouten. Ze analyseren astronomische hoeveelheden data, veel meer dan een mens ooit zou aankunnen, en leren patronen te herkennen en strategieën toe te passen die de menselijke geest volkomen ontgaan. Het basisalgoritme zal misschien nog ontwikkeld worden door mensen, maar naarmate het groeit, gaat het zijn eigen weg en betreedt het paden waar geen mens ooit is geweest - en waar geen mens ooit zal kunnen komen...

...Het dataïsme heeft enorm goede vooruitzichten, omdat het zich momenteel over alle wetenschappelijke disciplines verspreidt. Een overkoepelend wetenschappelijk paradigma kan heel makkelijk een onbetwistbaar dogma worden. Het is heel moeilijk om een wetenschappelijk paradigma te betwisten, maar het is nog nooit voorgekomen dat één paradigma werd geadopteerd door de hele wetenschappelijke wereld. Wetenschappers uit de ene discipline konden dus altijd ketterse inzichten van buitenaf importeren. 

Maar als iedereen, van musicologen tot biologen, hetzelfde dataistisch paradigma overneemt, zullen interdisciplinaire excursies dat paradigma alleen maar kunnen versterken. Zelfs als het paradigma niet klopt, dan nog zal het dus uiterst moeilijk zijn om je ertegen te verzetten.

Alles bij de bron; Trouw


 

 

FAQ: Hoe ga je om met privé-gegevens in de zorg ? (Satire)

Naar aanleiding van de privacysuccessen van het Albert Schweitzerziekenhuis en zorginstelling Rivas in Papendrecht worden we overspoeld met vragen door lezers van onze weblogcommunity die met privé-gegevens in de medische sector werken. De communitymanager (m/v, parttime) kon het allemaal niet meer aan en smeekte de redactie om een FAQ aan te maken, zodat hij weer gewoon in zijn hangmat op een eiland met een gunstig (belasting)klimaat kon gaan hangen. Wij zijn de beroerdsten niet, dus bij dezen...
 
Q: De site waar ik mijn wachtwoord moet invullen geeft “niet veilig” aan. Is dit een probleem?
A: Indien u met gevoelige informatie werkt, is dit zelfs een vereiste. Het gaat er bij dit soort meldingen niet om dat ze u een vals gevoel van veiligheid geven, maar dat u weet dat de informatie die u verwerkt niet zomaar in verkeerde handen terecht mag komen. Als uw computer u probeert te misleiden door te doen alsof de gegevens wel veilig zijn, luister dan niet naar hem.
 
Q: Moet ik medische gegevens in een whatsappgroep nu wel of niet delen?
A: Dat hangt er geheel van af of die whatsappgroep een beetje leuk is. Wat u niet wilt, is dat u gegevens deelt in een groep met moraalridders. Zorg er dus voor dat u de leden van de groep kent, of dat het u eigenlijk niet interesseert wat ze ervan vinden, als er maar een beetje gelachen wordt.
 
Q: Ik heb een USB-stick met informatie gekregen. Kan ik die gewoon gebruiken?
A: Ja, dat kan. Maar pas wel op: USB-sticks hebben aan de buitenkant vaak dezelfde vorm, maar soms is de inhoud niet helemaal wat het lijkt. 
 

Alles bij de bron; Retecool


 

Onderzoek Nationale Ombudsman klachtenbehandeling boa's gereed

Op 17 november vorig jaar lieten we u al weten dat de Nationale Ombudsman een onderzoek was gestart naar de behandeling van klachten over boa's. Het onderzoek is afgerond. 

De Ombudsman vindt dat klachten over boa's professioneel behandeld moeten worden en dit moet gebeuren door de werkgever van de boa. De klachten kunnen gaan over de bejegening door de boa en het inzetten van opsporingsbevoegdheden. Bekijk hier het onderzoeksrapport ›

Bron; NieuwsbriefReed [Thnx-2-Dick]


 

Buro Jansen & Janssen, Observant #69,Politie Mercenaries

Inhoudsopgave Observant #69, Politie Mercenaries

1. Boeven vangen met dubieuze software van dubieuze bedrijven
2. De Nederlandse politie en Hacking Team; Flirten met de tools van de dictator
3. Gamma Group en de politie; FinFisher trojan in de Nationale politie
4. Providence en de Nationale Politie; Ketenaansprakelijkheid via een ex-agent
5. Hacking Team/David Vincenzetti; Italiaanse staatsnerds in dienst van dictators
6. Gamma Group/Louthean Nelson; Wapenhandelaars pur sang
7. Providence/Turner, Holmes, Stolwerk; SAS tussenhandelaar van inbrekers-kits tot digitale wapens
8. Kailax/Nir (Max) Levy; De magische hand van de Israëlische inlichtingendienst
9. ‘Je weet maar nooit’; Na privacy en de onschuld, is nu ook de veiligheid dood
10. Dutch secret service tries to recruit Tor-admin
11. AIVD benadert Tor-beheerder (NL)
12. Vernieuwde website J&J en Contrast Network
13. Stay Secure Online 2016
14. Sympathie voor het werk van Buro Jansen & Janssen?


Gehele Observant #69, Politie Mercenaries [Thnx-2-Dick]


 

Meenemen andermans auto was doodeenvoudig op Schiphol

Dankzij een lekke website en een gebrek aan controle was het tot voor kort kinderlijk eenvoudig om andermans auto mee te krijgen op Schiphol. Het tv-programma Kassa liet vanavond zien hoe medewerkers makkelijk een auto  meekregen van een parkeerbedrijf dat op de luchthaven actief is.

Het reserveringssysteem van Airport Parking Solutions bleek lek. Door simpelweg het reserveringsnummer in het internetadres te vervangen door een ander nummer, konden redacteuren van Kassa reserveringen van anderen bekijken en uitprinten. Met zo'n printje in de hand lukte het hen tot drie keer toe om een auto op te halen die door iemand anders was afgegeven. Controle was er nauwelijks: medewerkers gaven de sleutels af zonder naar legitimatie te vragen.

Directeur Boukhidous vertelde in de uitzending dat hij is geschrokken, ,,Ik heb het direct opgepakt en anderhalf uur later was het lek opgelost''. Ook de controles door medewerkers zijn aangescherpt. Voortaan moeten klanten zich altijd legitimeren, verzekerde hij.

Alles bij de bron; AD


 

Lezer reageert op; Reis in duigen door kafkaësk paspoortdrama op Schiphol

Beste Yatta,

En opnieuw is Schiphol in opspraak geraakt door klantonvriendelijk gedrag... Voor degenen die dit bedrijf volgen mag het al geen verbazing meer zijn. In 2010 zijn voor mij de eerste incidenten bekend. De keuze voor een type naaktscan dat bij hetzelfde werk meer vragen oproept over naaktbeelden en straling dan beschikbare concurrenten, en het beruchte argument uit de Heksenvervolging: "Een scan weigeren is op zichzelf al verdacht." "Wie een scan weigert maakt het zichzelf lastig." "Wie een scan weigert krijgt een lichamelijke 100%s controle". Een jaar later betrapt security coryfee Bruce Schneier Schiphol op het negeren van de toezegging van de NCTB van een alternatieve fouillering https://www.schneier.com/blog/archives/2011/08/german_police_c.html). Vorig jaar nog hebben we de situatie gehad van een wel heel vrouwonvriendelijke fouillering (https://privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/lichamelijke-integriteit/16946-volkskrant-lezersbrief-van-de-dag-de-fouillering-op-schiphol-wordt-steeds-intiemer.html). En nu dus dit. Dat maakt 5 in 7 jaar.

Mijn reactie vorig jaar op de fouillering https://privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/lichamelijke-integriteit/bodyscanners/16981-lezer-reageert-op-artikel-de-fouillering-op-schiphol-wordt-steeds-intiemer.html) besloot ik met de woorden: "Schiphol is te ver heen om zich door kritiek te laten overtuigen tot een klantvriendelijker houding. Het enige dat je kan doen als je dit soort dingen niet wil is alternatieven zoeken. Binnen Europa kan je er voor kiezen helemaal niet te vliegen. Buiten Europa zijn er andere luchthavens." Dat wordt nog eens onderstreept.

Zoals gezegd, maak gebruik van alternatieven. Europa heeft een zich steeds uitbreidend hogesnelheidsnet dat zich in 2020 al helemal zal uitstrekken tot aan Zuid-Spanje en -Italië. Prijsvechters maken vaak van andere luchthavens gebruik. Ook internationaal zijn er steeds meer mogelijkheden. Google Maps biedt een handige mogelijkheid om de routeplanner te gebruiken voor lucht- en treinreizen.

Vriendelijke groeten, GS