45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Divers Nieuws

EU promoot auto censuur; “Sociale media moeten content die oproept tot terreur automatisch verwijderen”

In de strijd tegen terrorisme gaan allerlei presidenten en premiers de laatste weken flink te keer. Eerst Merkel, toen May en nu EU-voorzitter Donald Tusk roepen om het hardst wat grote techbedrijven als Facebook, Twitter en YouTube moeten doen om ‘hun verantwoordelijkheid te nemen’. 

Tusk zegt nu van deze bedrijven te eisen dat ze tools ontwikkelen om terroristische of radicale content automatisch te verwijderen. ‘Als het nodig is, zullen wij onze wetgeving aanpassen’, riep hij strijdvaardig. Vooral het feit dat terroristen met elkaar kunnen communiceren zonder dat overheden die communicatie kunnen opsporen, is hem een doorn in het oog.

Bron; CopsInCyberspace


 

Huiselijk geweld gaat online door: Zo bescherm je jezelf tegen digitaal spionerende exen

Afluisteren via de teddybeer van je kind. Voor slachtoffers van huiselijk geweld is het vaak niet genoeg om het huis te ontvluchten. Daarna gaat het via technische hulpmiddelen gewoon door. Een meerderheid van de slachtoffers van huiselijk geweld heeft inmiddels met deze relatief nieuwe vorm van online intimidatie te maken, zo vertelt Paula van den Boom, projectleider van Safety Ned.

Safety Ned is opgericht door vier grote Nederlandse opvangorganisaties en wil slachtoffers helpen door hen te informeren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van nieuwe technologie. Dat varieert van tips voor veilig socialmedia- en smartphonegebruik tot het beheren van je DigiD. 

Bij één van de slachtoffers die hulp krijgt van Safety Ned wist haar ex-partner precies waar ze was en wat ze daar deed. Wat bleek: hij had tijdens de relatie software op haar telefoon geïnstalleerd om haar in de gaten te houden. Deze zogeheten spyware, die je voor een paar honderd euro koopt en relatief gemakkelijk op een smartphone installeert, houdt bijvoorbeeld bij waar je bent, met wie je belt en wat je allemaal schrijft in WhatsApp.

Ook bij een ander slachtoffer werd de telefoon gehackt door haar gewelddadige ex. Zelfs nadat ze al haar wachtwoorden had aangepast, kon haar ex nog overal bij - zoals haar persoonlijke documenten en financiële administratie in de cloud. Ze deed aangifte van computervredebreuk, maar de politie had te weinig tijd om deze zaak uit te zoeken. Ze probeert dit onderzoek nu via het Gerechtshof af te dwingen.

Helaas is er geen oplossing die voor iedereen werkt, maar je kunt maatregelen nemen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen;

Spyware op je telefoon; Bij zowel een Android-telefoon als iPhone is het herstellen naar de fabrieksinstellingen in de meeste gevallen de oplossing om de spyware te verwijderen. Ook het installeren van de nieuwste updates zorgt ervoor dat deze software lastiger op je telefoon kan worden geïnstalleerd. In sommige gevallen is de Android-spyware zo hardnekkig dat hij zelfs na het herstellen naar de fabrieksinstellingen nog actief is. Als je dat verdenkt, schaf dan - indien je daar de middelen voor hebt - een nieuwe telefoon aan, of gebruik tijdelijk een telefoon van betrouwbare vriend of vriendin.

Spyware op je PC; Je partner of ex kan ook spyware op je laptop installeren. Bij een Windows-computer kun je het besturingssysteem opnieuw installeren. Let daarbij op dat je de C-schijf volledig wist (formatteren), en maak van tevoren van al je belangrijke bestanden een backup. Je vindt hier een stappenplan. Ook Macs kun je opnieuw installeren en de volledige schijf wissen. Hoe je dit doet, lees je hier. Door de volledige schijf te wissen wordt ook de spyware van de computer verwijderd.

Als je bent geïnfecteerd met de bekende spyware FlexiSpy, dan kun je hier een programmaatje downloaden dat de spyware verwijdert.

Spyware in objecten; Dit is een lastige situatie, maar niet zeker niet ondenkbaar: een partner of ex die spionageapparatuur in objecten plaatst. Deze apparaten zijn vaak vrij klein en kunnen dus in objecten worden verstopt. Hier is geen duidelijk advies over te geven, omdat deze spionageapparatuur in allerlei dingen kunnen worden gestopt. Houd er dus rekening mee dat partners en exen heel ver kunnen gaan om hun slachtoffers in de gaten te houden.

Verander je wachtwoorden; Door je wachtwoorden te veranderen houd je je partner of ex buiten de digitale deur van je accounts. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld niet in je email, Facebook, bank of DigiD. Wijzig je wachtwoorden voor alle diensten die je vaak gebruikt. Ter voorbeeld: een gewelddadige man kwam achter het adres van zijn ex-vrouw door in te loggen op een populaire webshop en daar haar bezorgadres te bekijken.

Let op je socialmediagebruik; Sociale media kunnen veel over je leven verraden. Niet alleen de berichten die je plaatst, maar ook als je bijvoorbeeld locatiegegevens aan de berichten toevoegt. Daarom: kijk goed naar met wie je berichten op sociale netwerken deelt, en kijk uit met het delen van locatiegegevens op bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram. Check dus niet in bij een locatie, schakel de locatiegegevens uit en pas op met het delen van foto's: deze kunnen locatiegegevens bevatten.

Zoek hulp; Als je het idee hebt dat je online wordt bespioneerd, zoek dan vooral hulp. Ga naar het politiebureau, neem een advocaat onder de arm of contacteer instanties als Slachtofferhulp en Safety Ned. Gebruik dan wel altijd de telefoon van een betrouwbare vriend of vriendin, en niet je eigen, mogelijk met spyware besmette, telefoon.  Let er wel op: als je maatregelen neemt om de mogelijke spyware te verwijderen, vernietig je ook bewijsmateriaal. Mocht je aangifte willen doen, dan is het bewaren van dit bewijsmateriaal belangrijk.

Alles bij de bronnen; RTL1 & RTL2


 

Chip geeft pop gezichtsherkenning

Spaanse onderzoekers hebben een chip in het lichaam van een pop gestopt, om zo een stuk speelgoed te maken dat emoties herkent bij kinderen. De batterij en kleine camera nemen ook niet heel veel ruimte in. Met die drie ingrediënten verandert een doodnormale Baby Born plotseling in een emotieherkennende, intelligente supercomputer.

De onderzoekers van de Spaanse Universidad de Castilla-La Mancha noemen hun miniaturisering van gezichtsherkenning Eyes of Things, een variant op het Internet of Things. Waar dat laatste een internetverbinding aan alledaagse voorwerpen meegeeft, kunnen de Eyes of Things overal gezichtsherkenning aan toevoegen. En dat alles kost maar 115 euro. 

Als eerste voorbeeld gebruikten de onderzoekers dus een speelgoedpop die zeven emoties kon herkennen aan de hand van gezichtsuitdrukkingen. De pop ziet bijvoorbeeld verrassing, blijdschap en verdriet. Hoewel dit al mogelijk was, lukte het nooit zonder dat de pop verbinding had met het internet. Eyes of Things hebben géén internet nodig.

Dat is een belangrijk voordeel als het gaat om privacy. Verhalen over gehackt 'smart' speelgoed zorgden voor bezorgde ouders, die bang waren dat informatie over hun kinderen bij kwaadwillenden terecht kwam. Een chip aan boord van de pop hoeft niet aan het internet vast te zitten; de pop kan alles zelf verwerken en vervolgens reageren.

Voorlopig werkt de Spaanse vondst alleen nog met camera's. Maar als de software ook geluid aankan, wordt het bijvoorbeeld makkelijker om veilige, empathische poppen te maken. 

Alles bij de bron; deIngenieur


 

VS wil domeinregister Costa Rica sluiten als ThePirateBay niet op slot gaat

De Amerikaanse ambassade in Costa Rica heeft naar verluidt gedreigd om het Costa Ricaanse internetdomeinregister te sluiten, als het register geen stappen zet om website ThePirateBay.cr te blokkeren.

Dat zou blijken uit een brief die Pedro León Azofeifa, de beheerder van het register van Costa Ricaanse domeinnamen, zou hebben gestuurd naar de Icann, zo schrijft Torrentfreak. In de brief zou Azofeifa beschrijven hoe de Amerikaanse ambassade de laatste twee jaar stelselmatig druk heeft uitgeoefend op het domeinregister om de website van The Pirate Bay met een Costa Ricaanse domeinnaam te blokkeren.

De communicatie met de Amerikaanse ambassade zou zijn geëscaleerd en sinds 2016 zou er aanzienlijke druk zijn uitgeoefend op het register. De ambassade zou regelmatig via telefoontjes, e-mails en ontmoetingen hebben bevolen om het domein te sluiten. Een vertegenwoordiger van de ambassade heeft naar verluidt bedreigingen geuit aan het adres van het register, diens werkwijzen hebben bespot en negatieve opmerkingen hebben gemaakt aan het adres van Azofeifa.

ThePirateBay.cr is niet gelieerd aan de officiële website van The Pirate Bay, die een .org-domeinnaam heeft. In feite is ThePirateBay.cr een reverse proxy die inhoud van de officiële website van The Pirate Bay presenteert als eigen content. ThePirateBay.cr verwijst daarnaast door naar een website die beweert de reïncarnatie van het eerder gesloten KickAssTorrents te zijn. 

Alles bij de bron; Tweakers


 

Drones; Zeg maar dag tegen je privacy in de buitenlucht

Dus jij waant je onbespied in een knus duinpannetje of tussen de lege weilanden? Geniet er nog maar even van. Als de SkEye straks het luchtruim kiest zou het wel eens snel afgelopen kunnen zijn met die privacy. Dan hangt er namelijk een drone in de lucht met een miljard pixel camera, die in groot detail tot 80 vierkante kilometer aardoppervlak in kaart kan brengen. Zo klein, en zo hoog in de lucht, dat ie voor het blote oog volstrekt onzichtbaar is.

Natuurlijk, wat satellieten kunnen is ook al niet misselijk, maar de SkEye doet daar nog een flink schepje bovenop. De beelden, foto’s of video, kiest u maar, worden niet alleen in real time doorgezonden, ze kunnen vervolgens ook nog eens door verschillende gebruikers tegelijkertijd tot in het kleinste detail worden geanalyseerd...

...Als je de SkEye namelijk elke seconde een foto laat maken, kun je vanaf elke willekeurige gebeurtenis terug – en vooruit – in de tijd reizen, alsof je door een film zappt. Probeer dan nog maar eens iets geheim te houden.

Het is ondertussen nog lang niet duidelijk wanneer je zo’n oog in de lucht juridisch gezien wel en niet mag gebruiken, laat staan als bewijsmateriaal gebruiken. Het leger heeft verregaande bevoegdheden, maar hoe zit het met de politie, of bedrijven? Daar is het laatste woord nog niet over gesproken, maar de technologie is er al: De SkEye wordt gepresenteerd op de Paris Airshow.

Alles bij de bron; NPO Radio1


Hengelo positief over camera's

De camera's in Hengelo worden verlengd tot 2021: dat besloot de gemeenteraad na een evaluatie. 

Die liet zien dat de camera's worden gebruikt om snel in te grijpen als er tijdens uitgaansavonden incidenten gebeuren. Er worden met de camera's allerlei soorten incidenten waargenomen: opstootjes, vechtpartijen, drugshandel en - gebruik, diefstallen en vernielingen. Er komt een extra camera bij in het centrum, de zevende, en wellicht komt er ook een flexibele camera voor inzet buiten het centrum, aldus de burgemeester.

Een raadslid vond dat er ook bodycams en drones moeten worden ingezet. Bodycams zijn voor Hengelo echter nog 'een brug te ver, volgens het raadslid. Drones mogen volgens de burgemeester niet boven groepen mensen vliegen. Daarom is ook die vorm van cameratoezicht niet op korte termijn in de gemeente te zien.

Alles bij de bron; SlimBekeken


 

Bijna 7.000 Belgische werkgevers filmen personeel op werkvloer

Al 6.951 werkgevers in België hebben bewakingscamera's geplaatst om de werkvloer te controleren. Het voorbije jaar deden 1.057 werkgevers een aangifte daarvoor bij de privacycommissie. De camera's zijn in alle sectoren te vinden. Er zijn aangiftes voor apotheken, supermarkten, ziekenhuizen, autogarages, alsook de redactie van De Tijd en het stadhuis van Antwerpen. 

Volgens Piet Van den Bergh van vakbond ACV is het "een normale zaak geworden, zeker boven kassa's en op andere gevoelige plekken". Hij zegt dat het een goeie zaak is dat meer werkgevers de installatie aangeven bij de privacycommissie, maar toch zijn er nog discussies over. "Die duiken doorgaans op in rechtszaken over werknemers die worden beschuldigd van diefstal of wat anders dat niet mag."

In een cao is afgesproken dat werknemers alleen om bepaalde redenen mogen worden gefilmd, bijvoorbeeld om de veiligheid en gezondheid te garanderen. Geheime bewaking mag niet. De privacycommissie kreeg het voorbije jaar zo'n 60 klachten over camera's op de werkvloer.

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]


 

Privacy-experiment: Brave Nederlander heeft niets te verbergen. Of wel?

In Scandinavië en Duitsland is de bescherming van je privacy een hot topic. Daar maken ze zich zorgen over hoeveel informatie bedrijven en overheden online over je verzamelen en wat ze daar allemaal mee kunnen doen. Wij Nederlanders maken ons echter niet zo druk. We hebben tenslotte niets te verbergen. We zijn toch niet crimineel, hebben onze zaakjes op orde en houden er geen dubieuze hobby’s op na. Nee, niets te verbergen. Of toch wel?

Alles bij de bron; WelingelichteKringen