Over de muur & achter de voordeur
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
Het gebruik van software voor monitoring van medewerkers neemt gaandeweg toe. 43 procent van de ondervraagde werknemers zegt dat hun werkgever momenteel tools hiervoor gebruikt. In november 2020 lag dit percentage nog op 37.
Dit blijkt uit onderzoek van Capterra, een software-adviesbedrijf. 910 werknemers (inclusief leidinggevenden) en 126 eigenaren en executive managers uit het Nederlandse mkb (met 2 t/m 250 medewerkers) werden online geïnterviewd. Bijna 2,5 jaar geleden deed Capterra een soortgelijk onderzoek.
Sinds de Covid-pandemie uitbrak, is het gebruik van dit soort software toegenomen. De meest genoemde vorm van ‘employee monitoring’ is tijdsmanagement (32 procent) zoals het meten van de totale tijd die medewerkers besteden aan individuele taken. Daarna komt software voor het meten van aanwezigheid (31 procent). Denk aan het controleren van de inlog- en uitlogtijd, actieve en inactieve tijd, aanwezigheid en ziektedagen.
Ook in opmars is werkdrukmanagement (26 procent), zoals actielijsten, werkdruk-schema’s en kpi’s. Ten slotte is er software (26 procent) die internettoegang bijhoudt, uren registreert en browsegedrag meet.
De weerstand tegen dit soort software is nog altijd even groot. Ruim de helft van de respondenten die worden gemonitord, houdt hier niet van. 22 procent van de ondervraagde werknemers die gemonitord worden, is niet geïnformeerd over hun rechten met betrekking tot employee monitoring.
Alles bij de bron; Computable
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
Deventer gaat gemeentelijke drones inzetten als toezicht, bijvoorbeeld om te controleren of burgers zich wel aan het bestemmingsplan houden. Privacywaakhond Privacy First is kritisch over het plan.
Burgemeester Ron König breekt bij NPO Radio 1 een lans voor zijn nieuwe hightech-hulpjes, die gaan checken of bouwwerkzaamheden wel volgens de regels worden uitgevoerd. Ook met natuurbeheer gaat de gemeente Deventer veel plezier beleven aan de drones, legt hij uit. “Deventer heeft een groot buitengebied. Met een drone kunnen we bijvoorbeeld kijken of er geen illegale houtkap plaatsvindt”, zegt de burgemeester.
Guido Visman van Privacy First legt uit dat de drones helemaal niet nodig zijn, omdat er al jaarlijks luchtfoto's gemaakt worden door een samenwerkingsverband van overheden. “Dit zijn heel gedetailleerde foto’s. Op 35 centimeter kun je daar objecten op terughalen. Dat is ook nog eens veel goedkoper.”
König wil sneller kunnen handhaven en Visman vindt ook dit onzin: “Als er een handhavingsverzoek is, is er al sprake van een verdenking, dus dan kun je ook gewoon aanbellen en kijken.”
König blijft erbij dat de drones geen inbreuk zijn op de privacy. “Onze mensen moeten de privacyregels kennen. Het is voor technische doeleinden en niet om mensen te bespioneren. We controleren het bestemmingsplan. We zijn niet op zoek naar wat mensen allemaal doen”, stelt de burgervader ons gerust.
Alles bij de bron; WelingelichteKringen
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
In het begin van de coronapandemie nam de vraag naar monitoringsoftware snel toe. Werkgevers wilden toezicht houden op de werknemers die opeens massaal gingen thuiswerken. Inmiddels is niet alleen hybride werken in veel organisaties de norm, ook het digitaal controleren van werknemers is nog aan de orde van de dag, blijkt uit recent onderzoek van vakbond CNV. Een werkgever mag werknemers echter niet zomaar (digitaal) monitoren; zulke controles zijn namelijk al snel in strijd met de privacyregels. Bovendien mag de bestuurder werknemers alleen controleren als de OR daarmee heeft ingestemd (artikel 27, lid 1l WOR)...
...Vakbond CNV vroeg voor het onderzoek ‘Digitale monitoring en privacy’ (pdf) ruim 2.500 werkenden of hun werkgever (of bij zzp’ers: opdrachtgever) hen met digitale middelen monitort, en zo ja, hoe. Bijna 1 op de 5 (18%) deelnemers gaf aan dat de werkgever met software meet of zij aan het werk zijn. Bij bijna 13% registreert de werkgever welke websites werknemers bezoeken en bij ruim 35% hangen er camera’s op de werkvloer. Bij 2% wordt zelfs bijgehouden hoe vaak en hoelang zij naar het toilet gaan. Volgens bijna een kwart (23%) is de controledrift van werkgevers de afgelopen drie jaar toegenomen. Ook zegt 40% zegt dat werkgevers via digitale mogelijkheden nu meer over werknemers weten dan vijf jaar geleden, terwijl bijna driekwart (71%) niet wil dat de werkgever alles over hem weet. Werkgevers gebruiken de verkregen informatie ook daadwerkelijk. Zo zegt bijna 10% van de respondenten dat zij zijn geconfronteerd met de data. Ook is ruim 25% bang dat de informatie tegen hen kan worden gebruikt.
Alles bij de bron; Rendement
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
Politieagenten die onverwacht, en zonder dat je erbij bent, je kluisje controleren: op verschillende middelbare scholen in het land gebeurt het deze maand in de zoektocht naar onder meer vuurwerk. Experts op het gebied van privacy zijn daar niet blij mee en ook het LAKS is tegen. "Zonder aanwijzing preventief openbreken, gaat te ver."
Dat zegt Gerard Ritsema van Eck, universitair docent privacy- en gegevensbeschermingsrecht. "Iets wat voor leerlingen heel privé aanvoelt doorzoeken, door de politie, is heel ingrijpend en heftig. Als er dan niets gevonden wordt in al die honderden kluisjes, staat dat niet in verhouding met wat je schendt: de privacy van de leerling."
<>Ritsema van Eck begrijpt dat er soms een controle op een school plaats moet vinden, als daar een concrete aanwijzing voor is. "Het kan zijn dat een docent bijvoorbeeld een duidelijke aanwijzing heeft dat er in een bepaalde klas een mes rondgaat, of dat er in een bepaalde groep veel vuurwerk wordt afgestoken", legt hij uit. "Maar dan breek je niet 700 kluisjes open van álle leerlingen op de school."
Ik heb nu het gevoel dat dit op scholen is doorgeschoten: altijd maar proberen om te voorkomen dat er iets gebeurt door alles maar te controleren. Hierbij schend je niet alleen de privacy, maar je geeft kinderen ook geen vertrouwen en leer je ze dat wantrouwen heel normaal is."
Daar is Vincent Böhre, directeur van Privacy First, het mee eens. "De overheid mag pas inbreuk maken op de privacy bij een redelijke verdenking van een strafbaar feit. Wat er nu gebeurt met het willekeurig controleren van kluisjes, door agenten die zomaar een school komen binnenwandelen, daar schrik ik van."
Alles bij de bron; RTLNieuws
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
Almelo begon een jaar geleden in navolging van Brabantse gemeenten met willekeurige controles van garageboxen in de stad. Het doel is om ondermijnende activiteiten op te sporen.....
....Tijdens de controles gaan de gemeenteambtenaren naar binnen onder het mom van een controle van het bestemmingsplan. De plekken zijn willekeurig gekozen, concrete verdenkingen ontbreken vaak. In hun kielzog gaan medewerkers van de politie, douane en Belastingdienst mee. “De controle is onaangekondigd. Via de verhuurder krijgen we contactgegevens van huurders die een uur hebben om zelf de deur open te maken.” Daarna breken gemeenteambtenaren de boxen open met hulp van een slotenmaker, waarna ze een nieuw slot plaatsen.
Ja, de privacy is een gevoelig punt. Zonder verdenking een box van een onschuldige burger openbreken om het bestemmingsplan te controleren is nogal wat. “Bij negentig procent van de controles vinden we niets”, zegt burgemeester Gerritsen.
Hij ziet dat deze vorm van handhaven bijdraagt aan meer vertrouwen in de overheid. “Mensen van goede wil hebben recht op een overheid die hen beschermt.”
De controles passen in een bredere trend van gemeenten die ondermijning aanpakken, ziet onderzoeker Henk Ferwerda van onderzoeksbureau Beke. “De gemeente is in toenemende mate regisseur van dit soort controles.”
Vooral de preventieve werking is waar het in Almelo om te doen is. Gerritsen wil uiteindelijk alle 2500 boxen een keer controleren. “Je zou deze controles overal in het land moeten doen, mijn verhaal is dat handhaven een kerntaak is van een gemeente. In het belang van vertrouwen in de overheid.”
Alles bij de bron; Trouw
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
Opluchting bij enkele duizenden inwoners van Enschede. Ze hoeven toch geen foto’s van hun badkamer, toilet en slaapkamer naar de gemeente te sturen. De pilot van de gemeente, bedoeld om de WOZ-waarde nauwkeuriger te kunnen vaststellen, is afgeblazen. Al verstuurde foto’s worden verwijderd.
Het Enschedese D66-raadslid Maschja Baas reageert opgelucht dat de proef per direct wordt stopgezet. Zij had samen met haar collega’s van de PVV-fractie een motie ingediend om een einde te maken aan deze ’inbreuk op de persoonlijke levenssfeer’. Maar liefst twaalf van de dertien partijen ondersteunden de motie.
„Wethouder Marc Teutelink (Burgerbelangen Enschede) van Financiën, die ook algemeen bestuurslid is van GBTwente, heeft er gelijk werk van gemaakt. Het laat ook zien dat hij de belangen kan scheiden. Die credits mag hij hebben. De wethouder zag uiteindelijk ook in dat de handelwijze indruist tegen de privacy”, aldus Baas.
Eerder dit jaar begon een soortgelijke proef in Brabant, waar de lokale dienst Belastingsamenwerking Oost-Brabant voor de inwoners van negen gemeenten een ’foto-tool’ introduceerde, waarmee de Brabanders foto’s van het interieur moesten uploaden naar de gemeente als eis om de WOZ-waarde te kunnen vaststellen. Een woordvoerder laat weten dat de proef dáár niet wordt stopgezet.
Alles bij de bron; Telegraaf
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
Gemeenten gaan eisen van inwoners dat zij foto’s maken van de binnenkant van hun woning, meldt De Telegraaf. Het idee is dat op deze manier ambtenaren de WOZ-waarde nauwkeuriger kunnen vaststellen. Bewoners moeten foto’s van onder andere hun badkamer, keuken en toilet naar de gemeente mailen.
Vereniging Eigen Huis snapt de woede die mensen hebben over het feit dat de overheid wil meekijken in je persoonlijke ruimte. ‘Je nekharen gaan ervan overeind staan’, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Eigen Huis is momenteel ‘aan het onderzoeken’ of dit mag volgens de privacywetgeving.
In Enschede hebben enkele duizenden bewoners nu ook een brief ontvangen, waarin gevraagd wordt elf foto’s te maken. Foto’s van de keuken, het toilet, de badkamer, de achtergevel en eventuele bijgebouwen zijn zelfs verplicht. Het gaat om een ’pilot’ die lang niet door iedereen gewaardeerd wordt. ‘Het moet niet gekker worden’, zegt Gemma, die met stijgende verbazing de brief las. ‘Alle informatie over mijn woning is al bekend. Dit gaat niet gebeuren’, zegt ze vastberaden. ‘Ik ben eigenlijk alleen maar boos. Want waar komen mijn foto’s terecht, het voelt niet goed. Vooral heel erg onveilig.’
Martin van der Molen weet ook niet goed wat hij aan moet met het verzoek en vindt dat er sprake is van privacyschending. ‘Het is vooral vreemd. Ik betwijfel of ik de foto’s ga maken, maar ik denk dat ik het op zijn beloop laat. Dan zal er wel een aanmaning volgen’.
De gemeenteraadsfracties van D66 en PVV in Enschede vinden dat de pilot richting privacyschending gaat . Zo vragen de twee partijen zich af of GBTwente van plan is dit ook in de rest van de stad in te gaan voeren en wat de concrete gevolgen zijn indien inwoners hier niet aan meewerken. Ook willen de partijen weten hoe de koppeling met andere persoonsgegevens geregeld is.
GBTwente laat in een reactie weten dat de afgelopen jaren het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde is gestegen. ‘Voordeel van deze wijze van informatie opvragen is hopelijk een verlaging van het aantal bezwaren doordat er een accurate en juiste WOZ-waarde wordt bepaald.
Alles bij de bron; AVRO/TROS Radar
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
De hele dag door je baas bekeken worden via de webcam? Een man uit Rijswijk weigerde dat en werd daarom op staande voet ontslagen.
De man was in dienst van een Amerikaans bedrijf en nam in augustus deel aan een online opleidingsprogramma. De werkgever verlangde van de man dat hij de hele dag ingelogd zou blijven, zijn beeldscherm zou delen en zijn webcam de hele dag aan zou laten staan.
De man deelde zijn beeldscherm, maar voelde zich niet comfortabel bij het idee dat zijn werkgever hem de hele dag kon bekijken via de webcam. De man weigerde daarom zijn webcam de hele dag aan te laten staan. Op grond daarvan werd de man op staande voet ontslagen.
De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat dit ontslag onterecht is. Volgens de rechter heeft de werkgever de werknemer in zijn privacy aangetast. Opmerkelijk is daarbij dat de rechtbank dit heeft getoetst aan de het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) schoot in deze zaak volgens de rechter tekort.
Alles bij de bron; NU
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
Amazon maakte vorige week bekend dat het de robotmaker iRobot wil overnemen. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Amerikaanse handelscommissie FTC.
iRobot werd in 2002 bekend bij het grote publiek dankzij de huishoudrobot Roomba. Van het ronde stofzuigertje, dat zonder tussenkomst van mensen de vloer zuigt, waren twee jaar na de introductie een miljoen exemplaren verkocht.
Nu de bedrijven de overname hebben aangekondigd, maken privacyorganisaties zich zorgen over de privacy van consumenten. Ze zien dit als een manier voor Amazon om steeds meer gegevens van hun klanten op te kunnen slaan.
De nieuwste robotstofzuigers maken namelijk gebruik van een technologie waarmee ze de indeling van kamers kunnen onthouden. De apparaten maken als het ware een kaart van de woning. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat het apparaat niet herhaaldelijk tegen meubels aanrijdt. Die technologie zorgt ervoor dat de huizen van gebruikers tot in detail in kaart worden gebracht.
Juist dat baart de experts zorgen. Amazon krijgt straks waarschijnlijk gedetailleerde informatie over de huizen van zijn consumenten in handen, waardoor het bijvoorbeeld gepersonaliseerde reclames kan aanbieden.
Een stofzuiger die de indeling van een huis in kaart brengt, is op zich niet zo'n probleem. Het zorgt er vooral voor dat het apparaat efficiënter te werk kan gaan. Maar wanneer de kaartgegevens in de cloud worden opgeslagen, verliezen consumenten daar de controle over.
Op dit moment zijn de kaarten die worden gemaakt door Roomba-robotstofzuigers alleen toegankelijk via iRobot. Maar nu Amazon de robotmaker wil overnemen, is het onduidelijk wie er straks toegang heeft tot de gegevens en hoe de techreus de gegevens gaat gebruiken.
Welke toekomstplannen Amazon, dat zelf ook robots maakt, met iRobot heeft, is ook nog niet bekendgemaakt. Het is dus afwachten wat er precies met het merk en de data zal gebeuren.
Alles bij de bron; NU
- Gegevens
- Hoofdcategorie: Divers Nieuws
In Dordrecht rijdt de komende twaalf maanden een videovoertuig rond, waarmee de Politie Eenheid Rotterdam wil testen of nieuwe videotechnologie kan helpen met 'hedendaags politiewerk.' Critici maken zich zorgen over de privacy van burgers en spreken van een glijdende schaal.
De politiebus is voorzien van een draaibare camera op een mast en vier dome-camera's die 360 graden beeld geven rondom het voertuig. De dome-camera's hebben zowel een thermische als een dag- nachtzichtsensor. Met een warmtebeeldsensor kan de politie door rookwolken en duisternis heen kijken. Ook liggen er bodycams in het voertuig waarmee gelivestreamd kan worden.
Er zijn in totaal vijftien agenten speciaal getraind om de camera's vanuit de wagen te bedienen. Het is ook mogelijk om de camera's vanuit de meldkamer te besturen. Zo kan er op afstand worden meegekeken en ingeschat of er extra politie-inzet nodig is, of minder.
De politie is enthousiast over het videovoertuig, maar er zijn ook critici. "Ik vind het juist best een heftige pilot", zegt Lotje Beek namens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. Want je kunt ontzettend veel met dergelijke techniek, vertelt ze, zoals ook 'biometrische surveillance': gezichten herkennen, mensen identificeren en analyseren. De politie kan de camera's eventueel zelfs inzetten om te kijken of iemand thuis is, denkt ze.
"De politie heeft al veel bevoegdheden." Het gaat volgens Beek ook om de overige camera's die in de openbare ruimte hangen waar de politie toegang tot heeft, en anonieme accounts op sociale media waarmee mensen in de gaten worden gehouden. Daar komt dan óók nog een videoauto bij. Het is wat dat betreft een glijdende schaal denk Beek: de politie die steeds meer mag en kan.
Vincent Böhre, directeur en jurist bij Privacy First, sluit zich aan bij Beek. "Het is een creepy ontwikkeling. Het is de zoveelste stap naar nog meer cameratoezicht. Waar eindigt dit?" Hij kan zich voorstellen hoe praktisch zo'n voertuig is voor de politie. Het zou hem niet verbazen dat iedere politie-eenheid straks over een dergelijk auto beschikt - als de pilot succesvol is natuurlijk.
Zodra de videoauto is ingeburgerd, wordt de lat om deze te gebruiken lager gelegd, denkt hij. "Dat is een ijzeren wet." Eerst zal zo'n voertuig worden ingezet om strafbare feiten te signaleren of verdachten op te sporen. Vervolgens kan het ook gebruikt worden om bij demonstraties te surveilleren en daar mensen in het vizier te houden, zegt Böhre. "Dat heeft mogelijk gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting. Het heeft eerst een chilling effect en uiteindelijk durven mensen niet meer te protesteren. Ze kunnen namelijk niet meer anoniem te straat op."
Wat Beek en Böhre ook dwarszit is de wettelijke onderbouwing van de pilot. De politie beroept zich op artikel 3 van de Politiewet: “De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.” Dat betekent in de praktijk dat de camera’s mogen worden gebruikt voor handhaving van de openbare orde, strafrechtelijk handhaving van de rechtsorde en hulpverlening, vindt de politie.
Beide critici zeggen dat de onderbouwing die de politie geeft 'te algemeen is', omdat je vrij veel onder het wetsartikel kunt scharen. "Er moet echt een betere wettelijke basis zijn", zegt Böhre. Daarnaast vindt Beek dat het onduidelijk is wat nu precies het nut van het experiment is. "De meerwaarde van de pilot wordt tijdens en achteraf bepaald, het wordt niet vooraf voorspeld." Dat vindt ze lastig, zeker omdat uit recent onderzoek van Bits of Freedom blijkt dat de gemeente van Rotterdam zich onvoldoende aan de privacywetgeving houdt. De gemeente werkt niet aan het bevorderen van de privacy van haar inwoners, zegt ze, het gaat juist door met experimenten die de privacy verder in het geding brengen.
Alles bij de bron; Rijnmond