45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Divers Nieuws

EU zet licht op groen voor ‘internetfilter’

Het Europees Parlement heeft de weg opengelegd naar een nieuwe Europese auteursrechtenwet. De wet bevat een controversiële richtlijn waardoor bedrijven als YouTube en Facebook foto’s en video’s vooraf moeten scannen op inbreuken op de auteurswetten. In het ‘Artikel 13’ van de wet staat dat internetplatformen automatisch content moeten screenen en filteren die gebruikers uploaden. 

Heel wat prominente experts, waaronder internetpionier Vincent Cerf, hebben zich tegen de maatregel uitgesproken. Zij vinden dat het karakter van het internet door de wet geschaad wordt: van een plek waar informatie op een vrije manier wordt gedeeld verandert het net in een plek waar iedereen in de gaten wordt gehouden en gestuurd wordt.

Naast ‘Artikel 13’ is er overigens ook nog een ‘Artikel 11’ dat voor controverse zorgt. Dit artikel beschrijft een soort ‘linkbelasting’ die de auteursrechten van uitgevers en journalisten beter moet beschermen en het voor hen gemakkelijker moet maken om geld te verdienen aan hun inspanningen. Zo zou er bijvoorbeeld betaald moeten worden voor het doorlinken van nieuwsartikelen.

De nieuwe wet is goedgekeurd in de commissie Juridische Zaken en gaat volgende maand naar het Europese Parlement. Daarna moeten de lidstaten erover stemmen.

Alles bij de bron; Computable


 

EU-commissie stemt voor controversieel online 'uploadfilter'

De juridische commissie van het Europees Parlement heeft woensdagochtend voor een zogenoemd 'uploadfilter' gestemd. 

De nieuwe regels verplichten internetplatformen die "grote hoeveelheden werk bewaren en beschikbaar stellen" om "passende maatregelen" te nemen tegen auteursrechtelijk beschermd materiaal dat illegaal wordt geüpload.

Tegenstanders van de maatregel spreken van een 'uploadfilter'. Zij vrezen dat de algoritmes die auteursrechtelijk beschermd materiaal moeten herkennen, in de praktijk ook rechtmatig geüpload werk gaan tegenhouden. 

Voordat de copyrightregels van kracht worden, moeten het voltallige Europees Parlement en de Europese lidstaten er nog akkoord mee gaan.

Alles bij de bron; NU


 

Dubbel feestelijk; Dit is het 20.000-ste artikel en het gaat over het jubileumfeest van 10 jarig Vrijbit !

Op zondag 24 juni 2018 bestaat Burgerrechtenvereniging Vrijbit op de kop af 10 jaar.

Aansluitend op de algemene ledenvergadering die dag zal dit jubileum vanaf 16 uur gevierd worden in Centrum Emma, Cremerstraat 245, 3532 BJ te Utrecht.

Het beloofd een zeer gevarieerde interessante en feestelijke bijeenkomst te worden. Zo zullen diverse sprekers in ultra korte speeches iets vertellen over hoe zij met Vrijbit hebben te maken, zullen er videoboodschappen worden uitgezonden, is er een expositie, cabaret, muziek en uiteraard lekker eten en drinken. Ook wordt de Vrijbit-Privacyaward 2018 uitgereikt evenals  een speciaal mensenrechtenstempel voor de toezichtscommissieTIB/Wiv

Omdat Vrijbit met gigantisch veel personen en organisaties contact heeft onderhouden de afgelopen jaren is het ondoenlijk om iedereen een persoonlijke uitnodiging te sturen. Mocht u dus geen uitnodiging hebben ontvangen maar wel graag bij het jublieum aanwezig zijn of daar op een andere manier een bijdrage aan willen leveren, laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via papierpost naar Kruisweg 32, 3513 CT in Utrecht.

Bron; Burgerrechtenvereniging Vrijbit


 

Nieuwe camera's in de Utrechtse tram: "Reizigers staan er haarscherp en gekleurd op"

De sneltrams tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein hebben nieuwe beveiligingscamera's. Ze zetten de reizigers er 'haarscherp en gekleurd op', meldt de provincie Utrecht als beheerder.

In elke tram zijn acht camera's ingebouwd. Vanaf het plafond registreren ze het gedrag van iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer. De camera's zijn zo opgesteld dat alles goed te volgen is. De trambestuurder kan in de cabine meekijken op een monitor, maar hij of zij kan de beelden niet terugzien of wissen.

De digitale beelden worden ruim een week bewaard. Daarna worden ze automatisch vervangen door nieuwe opnamen. De politie kan beelden van verdachten door speciale software halen waarmee gezichten snel kunnen worden herkend.

Alles bij de bron; RTVU


 

Wat kun je zien met je deurbel?

Dat camera’s ons in de gaten houden in de bus, op het station, de winkel of in het verkeer wisten we al. Nu rukt het wakend oog op in en rondom de woning, inclusief gezichtsherkenning.

Voordat je aanbelt, weet de slimme videodeurbel al of het goed volk is. Dat gaat een stap verder dan het cameraatje in een intercomsysteem. Zo heeft de populaire Ring deurbel een zogenoemde Live View-functie waarmee je elk moment kunt kijken wat er op je stoep gebeurt – tot zestig dagen terug.

De andere grote partij is Nest. Diens IQ-camera’s en de nieuwe Nest Hello (deurbel) horen bij de ‘smart home’-lijn van de Google. De Nest-software zoomt in op gezichten, zelf geef je aan of je ze kent. ‘Intelligente meldingen’ van de camera maken onderscheid tussen bekende en onbekende mensen. De gezichtskenmerken worden in de cloud bewaard – zo leren de Nest-camera’s van elkaar – maar zijn niet gekoppeld aan werkelijke identiteiten.

Het bewaren van biometrische kenmerken ligt gevoelig, zeker sinds de nieuwe Europese privacyregels van kracht zijn. De deurbel van Nest wordt, in tegenstelling tot de andere Nest camera’s, niet geleverd met een proefabonnement op de clouddienst. De gebruiker moet zelf besluiten of hij filmbeelden wil bewaren en gezichtsherkenning inschakelt. Een woordvoerder van Bol.com noemt de videodeurbel “één van de beter verkopende gadgets”. 

...Straks heeft de hele buurt videobewaking en Amazon-dochter Ring speelt alvast op die trend in. De nieuwe Neigbor-app creëert een online buurtwacht, een netwerk van camera’s waarin de hele wijk foto’s en video’s van inbrekers, pakjesdieven en verdachte personen kan uitwisselen. Niet Big Brother, maar Big Buurman is watching you.

Alles bij de bron; NRC [scan]


 

Belgische bedrijven plaatsen vaker camera's op werkvloer

Belgische bedrijven plaatsen vaker camera's op de werkvloer om onder andere het eigen personeel in de gaten te houden. "De hoofdreden waarom bedrijven camera’s op de arbeidsplaats plaatsen is om diefstallen door het eigen personeel tegen te gaan. 4 op de 10 diefstallen in een handelszaak zijn immers het werk van eigen medewerkers", zo stelt zelfstandigenorganisatie NSZ.

Bedrijven in België mogen niet zomaar een camera op de werkvloer plaatsen. Dit is gebonden aan de CAO, die aangeeft wat is toegestaan. Zo mag een camera alleen worden geplaatst als het gaat om veiligheid en gezondheid, bescherming van de goederen van de onderneming, controle van het productieproces en controle van de arbeid van de werknemer. Medewerkers moeten daarnaast van tevoren over de plaatsing van de camera's worden ingelicht. Ook moeten bedrijven een aanvraag indienen voor het regelen van de camerabewaking. 

Alles bij de bron; Security


 

Met drones en AI o.a. hooligans aanpakken

Een team van wetenschappers uit Groot-Brittannië en India heeft een methode gevonden om hooligans die over de streep gaan er razendsnel uit te pikken: met drones en kunstmatige intelligentie. Dankzij een neuraal netwerk dat geleerd heeft geweld te herkennen, kan een drone die een grote groep mensen filmt snel de boosdoeners eruit pikken.

Ik kan me zo voorstellen dat menig politiekorps hier wel oren naar heeft.

Alles bij de bron; FreshGadgets


 

Belgische politie kan straks tienduizenden privécamera’s raadplegen

Dankzij de vernieuwde camerawet weet de politie straks exact waar er in België veiligheidscamera’s hangen. “Vroeger hield de Privacycommissie dit bij, nu nemen wij over”, klinkt het bij Binnenlandse Zaken.

Dat betekent dat de eigenaars van alle 52.241 camerasystemen die bij de Privacycommissie bekend zijn -  43.377 van handelaren en particulieren, 7.904 van bedrijven en 960 van steden en gemeenten - zich binnen de twee jaar opnieuw moeten registreren. “Politiediensten krijgen daardoor met één klik een overzicht krijgen van alle veiligheidscamera’s in de buurt van een misdrijf.” De registratie is gratis. Wie z’n camerasysteem niet aanmeldt, riskeert een boete tot 20.000 euro. 

Bron; HLN