De omstreden tassencontroles in Deventer supermarkten komen er niet. De vier filialen hebben donderdagavond beslist toch niet mee te doen met de aanpak tegen diefstal. Per 1 november zou elke klant in elke super de tas moeten tonen bij de kassa.

,,Als niet elke supermarkt meedoet aan deze maatregel is het voor ons zinloos'', verklaart Quido Hoffman van filiaal Zwaluwenburg het afhaken. ,,Deelname van alle supermarkten was voor ons een voorwaarde.  Kleine supermarkten die niet bij het veiligheidsoverleg in Deventer zijn aangesloten (KVO, MU) zouden sowieso al niet meedoen. Maar ook bij een aantal grote zaken merkten we twijfel. Ik voorzie dat die niet allemaal gaan meedoen. Alles bij elkaar concludeerden we dat we het niet gaat uitpakken zoals zou moeten. Dan kun je beter nu stoppen.''

Hoffman noemt achteraf de discussie over controles van handtassen en privacy ongelukkig. ,,Het ging de supermarkten puur om het standaard controleren van alle boodschappentassen aan de kassa. Maar KVO en de politie wilden de optie om ook handtassen te controleren niet uitsluiten.'' Dit uit vrees dat dieven zouden overschakelen op 'veilige' handtassen.

Alles bij de bron; stentor (Thnx-2-Dick)