Op de Europese Dag van de Privacy is er internationaal extra aandacht voor het belang om uw persoonsgegevens goed te beschermen.

U wilt ten alle tijden voorkomen dat iemand met uw gegevens een lening afsluit op uw naam of artikelen koopt op uw rekening. Identiteits-, bank- of creditcardfraude vindt geregeld plaats. De ellende die daardoor ontstaat is groot, maar u kunt er zelf veel aan doen om fraude te voorkomen.

Hoe voorkomt u fraude met uw persoonsgegevens;

  • Laat uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart nooit kopiëren of fotograferen.
  • Geef deze documenten aan niemand af of in bewaring.
  • Maak een veilige kopie via de app KopieID .
  • Scherm bij een kopie uw pasfoto, burgerservicenummer en de cijferreeks onder in je paspoort af.

Alles bij de bron; GemeenteA'dam


 

Frankrijk overweegt een uitbreiding van de openbare surveillance in Parijs voor de Olympische Zomerspelen van 2024. Senatoren stemmen vandaag op een wet waarmee de overheid tijdelijke bevoegdheid kan krijgen om camerasystemen op schaal in te zetten voor het identificeren van verdacht gedrag.

Het plan leidt tot verzet van privacy-activisten. “De Olympische Spelen worden gebruikt als voorwendsel om maatregelen te nemen waar de industrie al jaren op wacht”, zei Bastien Le Querrec van digitale rechtenorganisatie La Quadrature du Net, die campagne voert tegen algoritmische videosurveillance.

Critici vrezen dat de wet op lange termijn ongewenste surveillance veroorzaakt. Naast sportevenementen noemt het wetsvoorstel “feestelijke” en “culturele” bijeenkomsten, wat vragen oproept over de toekomst van AI-systemen die voor de Olympische Spelen zouden worden ingekocht.

Daarnaast staat het wetsvoorstel “experimenten” met bewakingssystemen toe. Bovendien loopt de voorgestelde proefperiode pas in juni 2025 af, tien maanden na de laatste sportwedstrijden.

Alles bij de bron; Techzine


WhatsApp heeft een functie toegevoegd die het mogelijk moet maken om berichten te blijven sturen op momenten dat een overheid de dienst blokkeert.

WhatsApp krijgt ondersteuning voor proxies, kondigt moederbedrijf Meta aan. Via die functie moet het mogelijk zijn voor gebruikers om hun eigen servers te draaien en toch via de app te kunnen blijven communiceren op momenten dat de dienst zelf niet werkt. Dat kan dan bijvoorbeeld wanneer een overheid de dienst blokkeert.

Het concept is op zich niet nieuw, en zit al een tijdje in bijvoorbeeld de op privacy gefocuste berichtenapp Signal. Vrijwilligers moeten via het systeem eigen instanties van de dienst op hun servers kunnen draaien om eventuele censuur te omzeilen. Volgens WhatsApp verandert de proxydienst niets aan de eigenlijke versleuteling van de berichten, en kunnen ook de hosts van de proxyserver je berichten niet inkijken.

Alles bij de bron; DutchIT


 

Het gaat volgens lokale omroep AT5 om onder andere de Diamantbuurt, Jan Evertsenstraat, de Burgemeestersbuurt en de Buiksloterweg. In de Diamantbuurt zouden bewoners onder meer drugsgebruik en -handel, geluidsoverlast door scooters, pesterijen en intimidatie door jongeren ervaren. 

Volgens de gemeente blijven de camera’s in de buurten nodig door de aanhoudende onveiligheid.

Alles bij de bron; Beveiliging


 

De Franse privacytoezichthouder CNIL maakt zich ernstig zorgen over de wetgeving die Franse regering voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs wil invoeren, waaronder de experimentele inzet van "augmented" toezichtcamera's die via algoritmes potentieel gevaarlijke situaties moeten herkennen.

Volgens CNIL bevat de wetgeving verschillende bepalingen die direct invloed hebben op de persoonlijke levenssfeer en bescherming van privégegevens. Het gaat om het gebruik van genetische afdrukken voor antidopingcontroles, de mogelijke inzet van bodyscanners om bepaalde evenementen te bezoeken, de uitbreiding van screeningprocedures, de uitbreiding van het soort beeldmateriaal dat agenten in controlekamers mogen bekijken en het voldoen van veiligheidsrichtlijnen aan de AVG.

Verder noemt de privacytoezichthouder ook het gebruik van algoritmes om videomateriaal te verwerken dat is verzameld via beveiligingscamera's en camera's op drones. Hiermee moeten dan in real-time potentieel gevaarlijke situaties voor het publiek worden herkend. Het gaat dan om bewegingen van groepen, bagage, gebaren of 'verdacht gedrag'. "Het gebruik van deze apparaten zorgt voor nieuwe en aanzienlijke risico's op het gebied van privacy: deze analysetools kunnen leiden tot een gigantische verzameling van persoonlijke data en maken geautomatiseerde surveillance in real-time mogelijk."

Alles bij de bron; Security


Rijkswaterstaat gaat vanaf 2024 slimme camera's inzetten om 'slagboomduikers' te detecteren. Het gaat hier om verkeersdeelnemers die nog snel een brug willen oversteken terwijl de lichten al knipperen. Het negeren van de alarmsignalen kan brugwachters laten schrikken en zorgt voor schade aan slagbomen, aldus Rijkswaterstaat.

Het plan is nu om dergelijk gedrag via camera's gecombineerd met kunstmatige intelligentie te detecteren. Het camerasysteem moet dan fietsers, auto's en wandelaars kunnen herkennen, wat ongelukken op bruggen zou moeten voorkomen.

Volgend jaar wordt het systeem voor het eerst op een echte brug getest. Is de proef succesvol, dan zullen vanaf 2024 de eerste bruggen van Rijkswaterstaat van de slimme camera's worden voorzien. Daarna is het plan om de camera's met warmtesensoren en lichtdetectie (lidar) uit te rusten. 

Alles bij de bron; Security


Dit jaar is er in Alkmaar een evaluatie van het gemeentelijk cameratoezicht gedaan. In Alkmaar zijn er in het centrum 58 camera’s in het stationsgebied 6 camera’s in De Mare: 3 camera’s en aan de Robonsbosweg: 8 camera’s. 
Daarnaast worden waar nodig mobiele camera’s ingezet, bijvoorbeeld bij evenementen of aanhoudende overlast in een woonwijk.

In het rapport Evaluatie Cameratoezicht Alkmaar 2019-2022 zijn belangrijke conclusies getrokken over het cameratoezicht in Alkmaar. Het nieuwe ritme van het om de vijf jaar evalueren van de langdurig geplaatste camera’s zal worden vasthouden.

De samenwerking tussen camera’s van de gemeente en camera’s van winkeliers in De Mare is van grote meerwaarde gebleken bij meerdere incidenten. In 2023 wordt daarom onderzocht of publiek-private samenwerking wenselijk en mogelijk is.

De camera’s rondom de Robonsbosweg blijven voorlopig in afwachting van de huisvestingsontwikkelingen rondom het voormalig asielzoekerscentrum.

Bezoekers van de stad zullen beter geïnformeerd gaan worden over de aanwezigheid van cameratoezicht omdat slechts de helft van hen weet dat er camera’s staan.

In Alkmaar zijn momenteel geen gebieden met veel verstoringen van de openbare orde zonder camera’s en er zullen daarom geen camera´s bijgeplaatst worden. Aan de nadere kant zullen er ook geen camera’s weggehaald worden.

Bron; BeatFM


 

Elon Musk heeft op Twitter laten weten dat de door hem geschorste accounts van journalisten worden hersteld. Hij zei dat na een uitkomst van een poll waarin Twitter vroeg of de blokkade moest worden opgeheven.

Musk stelt dat iedereen die zijn locatie deelde en daarom geschorst werd "onmiddellijk de toegang tot het account terugkrijgt".

De schorsingen kwamen Twitter internationaal op felle kritiek te staan. VN-chef António Guterres zei "zeer verontrust" te zijn, Reporters Without Borders (RSF), een organisatie die zich inzet voor persvrijheid, sprak van "een bedreiging voor de democratie" en ook mediaorganisaties en verschillende landen veroordeelden de stap.

Alles bij de bron; NU


 

Een aantal vooraanstaande journalisten van onder andere The New York Times, CNN en The Washington Post zijn zonder enige waarschuwing of uitleg geblokkeerd op Twitter. 

Het platform blokkeerde woensdag ook het account @elonjet waarmee Sweeney vluchtinformatie van het privéjet van Musk deelde. Ook het persoonlijke account van de tiener is opgeschort.

Het is niet duidelijk of de Twitteraccounts van de journalisten zijn geblokkeerd in opdracht van de nieuwe Twitter-eigenaar Elon Musk. Het is ook mogelijk dat de accounts geautomatiseerd zijn opgeschort, bijvoorbeeld omdat ze naar het afgesloten Twitter-account @elonjet verwezen.

Twitter schorste overigens niet alleen de accounts van een aantal journalisten. Ook het Twitter-profiel van Twitter-alternatief Mastadon is opgeschort. Dat sociale netwerk is afgelopen weken flink gegroeid door overstappende Twitter-gebruikers.

Alles bij de bron; NU


 

Politieagenten die onverwacht, en zonder dat je erbij bent, je kluisje controleren: op verschillende middelbare scholen in het land gebeurt het deze maand in de zoektocht naar onder meer vuurwerk. Experts op het gebied van privacy zijn daar niet blij mee en ook het LAKS is tegen. "Zonder aanwijzing preventief openbreken, gaat te ver."

Dat zegt Gerard Ritsema van Eck, universitair docent privacy- en gegevensbeschermingsrecht. "Iets wat voor leerlingen heel privé aanvoelt doorzoeken, door de politie, is heel ingrijpend en heftig. Als er dan niets gevonden wordt in al die honderden kluisjes, staat dat niet in verhouding met wat je schendt: de privacy van de leerling."

<>Ritsema van Eck begrijpt dat er soms een controle op een school plaats moet vinden, als daar een concrete aanwijzing voor is. "Het kan zijn dat een docent bijvoorbeeld een duidelijke aanwijzing heeft dat er in een bepaalde klas een mes rondgaat, of dat er in een bepaalde groep veel vuurwerk wordt afgestoken", legt hij uit. "Maar dan breek je niet 700 kluisjes open van álle leerlingen op de school."

Ik heb nu het gevoel dat dit op scholen is doorgeschoten: altijd maar proberen om te voorkomen dat er iets gebeurt door alles maar te controleren. Hierbij schend je niet alleen de privacy, maar je geeft kinderen ook geen vertrouwen en leer je ze dat wantrouwen heel normaal is."

Daar is Vincent Böhre, directeur van Privacy First, het mee eens. "De overheid mag pas inbreuk maken op de privacy bij een redelijke verdenking van een strafbaar feit. Wat er nu gebeurt met het willekeurig controleren van kluisjes, door agenten die zomaar een school komen binnenwandelen, daar schrik ik van."

Alles bij de bron; RTLNieuws


 

Subcategorieën

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!