De gemeente Rotterdam gaat vanaf volgend jaar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners gaan weren uit achterstandswijken. Op 1 januari gaat een wet in die het voor gemeenten mogelijk maakt om nieuwe bewoners te weigeren op basis van politiegegevens.

De burgemeester mag dan de politiegegevens inzien van de laatste vier jaar over onder meer overlast, geweld, intimidatie van buren, openbare dronkenschap en geradicaliseerd gedrag. De Rotterdamse gemeenteraad kan kiezen of de screening van nieuwe bewoners gebeurt op basis van politiegegevens of met een Verklaring Omtrent Gedrag.

Nieuwe huurders kunnen bij corporaties, maar ook bij particuliere verhuurders worden geweerd dankzij de uitbreiding van de zogenoemde Rotterdamwet. Ook andere gemeenten in Nederland hebben daardoor de mogelijkheid om nieuwe bewoners van probleemwijken te screenen. Wethouders van de gemeenten in de regio Rijnmond bespreken binnenkort of het ze Rotterdamse beleid willen overnemen. Ook Nijmegen, Den Bosch en enkele andere gemeenten denken erover na om asociale en criminele bewoners te weren uit achterstandswijken.

Alles bij de bron; RB&WSchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!