Gegevens van jonge kinderen worden in grote hoeveelheden door basisscholen verstrekt aan bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het gaat om de ontwikkelaars van lesprogramma's op de computer. Dagelijks verwerken die met naam en toenaam de vorderingen van de leerlingen die met hun programma's werken. Volgens experts overtreden scholen en uitgevers daarmee de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Bijna alle basisscholen verstrekken persoonsgegevens van kinderen aan een stichting van de uitgevers Malmberg, Zwijsen, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff. Die server heet Basispoort. Die uitgevers koppelen die aan de prestaties die leerlingen behalen binnen de leeromgeving. De PO-raad, die opkomt voor de belangen van schoolbesturen in het basisonderwijs, zegt dat ‘”scholen niet gelukkig zijn met de grootschalige verstrekking van gegevens, maar dat ze wel toestemming hebben gegeven”. Als de scholen niet meewerken zouden allerlei reken- en taaltoetsen wegvallen.

“Het alternatief was dat de leerlingen niet meer konden werken”, zegt bijvoorbeeld een ICT-coördinator van zes scholen in Nijkerk tegenover RTL. Dat staat ook klip en klaar in de brief van de uitgevers. De enige manier om straks van de methodesoftware gebruik te kunnen maken, is via Basispoort."

Alles bij de bronnen; RTL & NRC [Thnx-2-Niek]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha