De overheid zoekt naar manieren om burgerdata-uitwisseling tussen instanties te vereenvoudigen. Voorzitter College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) Jacob Kohnstamm zegt in een interview met nieuwsradio BNR zich hiertegen te willen verzetten. Ook medeoprichter van het internet Tim Berners-Lee roept overheden op zich niet te laten verleiden tot het verzamelen van allerhande data over burgers: “Overheden zijn onbetrouwbaar als het om data gaat.”

Het 1984-scenario van George Orwell lijkt niet meer ondenkbaar als de overheid naar hiaten in de wet zoekt om data-uitwisseling in vergaande mate mogelijk te maken. Een ergerniswekkend voorbeeld noemt Kohnstamm het scheefwonen. “Ik wens me daartegen te verzetten, omdat het onverstandig is om als overheid te denken: voor u, over u, maar bovenal zonder u. En vervolgens daarmee een database te bouwen, waarbij allerlei verschillende gegevens voor allerlei verschillende doelen worden verzameld. Om daarna een big brother is watching you te creëren, waar mensen zich uiteindelijk buitengewoon onveilig gaan voelen”, aldus Kohnstamm tegenover BNR. “Het is heel veel handiger, als ik het heel flauw en gechargeerd mag zeggen, om baby's dna af te nemen, zodat we een prachtige dna-bank hebben als overheid. Dan kunnen we iedereen overal voor pakken als we dat nodig vinden. Dat is misschien efficiënt en effectief, maar niet de wijze waarop we als samenleving met elkaar om willen springen."

Medeoprichter van het internet Tim Berners-Lee, computerwetenschapper die meehielp om het communicatiesysteem van het Amerikaanse leger op te zetten, denkt dat overheden zich niet moeten verleiden tot het verzamelen van allerhande data over burgers. Bovenal niet, omdat het volgens de computerwetenschapper niet helpt tegen criminaliteit, aangezien criminelen toch omwegen zullen vinden.

Daar staat tegenover dat er een wereld ontstaat waarin de burger zich juist onveiliger voelt, aldus Berners-Lee.  “Die informatie is zo gevaarlijk. Het is als dynamiet. Als de database wordt gelekt met al die persoonlijke informatie van iedereen in een land, dan kan iedereen gechanteerd worden. Of denk aan militairen: als die informatie gelekt wordt, dat geeft een vijandig land veel macht om druk uit te oefenen.”

Alles bij de bron; customertalk