Duizenden Nederlanders staan met hun persoonsgegevens op internet. Ongevraagd, ongewenst en vaak hebben ze geen flauw idee hoe dat kan. 

Jason zat zichzelf te googlen toen hij ineens zijn eigen gegevens op de website van LocateFamily.com tegenkwam. Zijn naam, adres en telefoonnummer waren daar allemaal te vinden. Jason nam contact op met de website om de gegevens te laten verwijderen. "Dat was nog een heel gedoe. Pas na een paar weken hebben ze de gegevens verwijderd." Niet voor lang, want ineens stonden de gegevens toch weer online. "We hebben weer gemaild, maar daar is nooit op geantwoord."

Er zijn talloze websites waar persoonsgegevens van mensen op te vinden zijn, zoals LocateFamily.com, Oozo.nl, Drimble.nl, Opencompanies.nl, Bedrijvenbase.nl, Nederlandinbedrijf.nl en Cylex-bedrijvengids.nl. Zo kreeg Radar een mail van een man die ineens zijn gegevens op Gevonden.cc zag staan. Zijn vrouw werkt in de psychiatrie en hoewel ze van haar werkt houdt, wil ze niet dat patiënten haar thuis komen opzoeken. Ook blijken er regelmatig databases met persoonsgegevens verkocht te worden tussen commerciële partijen. 

Daarnaast blijkt dat wanneer iemand zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel als zzp'er, dat die gegevens ook zomaar op straat belanden. Uit een melding bij Radar kwam naar voren dat een zzp'er bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel nadrukkelijk aangaf niet akkoord te gaan met de verspreiding van zijn gegevens. Toch lag binnen 24 uur de eerste reclamepost al in de brievenbus van bedrijven die van alles wilden verkopen. 

Volgens privacy consultant en onderzoeker van de Radboud Universiteit, Merel Koning, is er een bruisende markt op internet waarbij gehandeld wordt in privégegevens. "Een aantal van die spelers publiceren die gegevens als dienst, waarbij zij als telefoonboek fungeren." Vervolgens publiceren websites ongevraagd jouw persoonlijke gegevens, maar dat mag volgens Koning in de meeste gevallen niet.

Uit meldingen bij Radar kwam naar voren dat veel van de persoonsgegevens, die online staan op zo'n website zoals LocateFamily.com, uit de database van de Kamer van Koophandel komen. Koning: "Iedereen kan bij de Kamer van Koophandel een uittreksel van een bedrijf opvragen om te zien wie er achter een bedrijf zit. Zo kan fraude en oplichting tegen worden gegaan. Ook andere bedrijven kunnen die gegevens opvragen. Zij vragen dan niet één uittreksel van een specifiek bedrijf, maar alle uittreksels uit het handelsregister. Zo komen andere bedrijven aan persoonsgegevens uit het handelsregister".

Alles bij de bron; Radar


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!