De vijf voorgangers van minister Camiel Eurlings (CDA) van Verkeer zien niets in zijn plan voor de invoering van de kilometerheffing. 'Het is te ingewikkeld en gaat dus mislukken'.
Plannen
Eurlings wil dat vrachtwagenchauffeurs in 2011 per gereden kilometer gaan betalen. Automobilisten moeten dat vanaf 2012.
Als het rekeningrijden eenmaal is ingevoerd, zullen ook buitenlandse automobilisten moeten gaan betalen.

Ze probeerden allen tevergeefs een vorm van rekeningrijden in te voeren en stellen nu dat de plannen van Eurlings het niet zullen redden door een gebrek aan politieke steun en tegenwerking van de autolobby.

Lobby
Voormalig minister Annemarie Jorritsma (VVD) noemt de plannen van Eurlings 'nodeloos ingewikkeld'. Zij is voorstander van een platte heffing, een vast bedrag per kilometer.

Ook oud-minister Tineke Netelebos (PvdA) noemt de milieu-eisen te complex: 'Daar komen ze nooit uit.'

Draagvlak
Voormalig minister Neelie Kroes (VVD) stelt dat het draagvlak er niet echt is en Hanja Maij-Weggen (CDA) vindt dat er te veel dingen zijn bedacht die allemaal in het nieuwe systeem moeten. 'En dat is onverstandig.'

Oud-minister Karla Peijs (CDA) gelooft wel in de plannen, maar vindt het onverstandig de kilometerheffing eerst voor vrachtwagens in te laten gaan.


Lees het volledige artikel