De Hanzehogeschool Groningen speelt met haar Quantified Self Institute een grote rol in de aflevering 'De meetbare mens, een goudmijn aan data' van het programma Labyrinth (VPRO) aanstaande zondag.
Alles aan ons gedrag en lichaam is te meten, op te slaan in databanken en te delen op internet. Op grote schaal levert dit een schat aan nieuwe informatie op en nieuwe mogelijkheden voor de wetenschap en sport. De juiste analyse, interpretatie en daaropvolgende actie geven deze data haar waarde en kunnen het verschil tussen winst of verlies betekenen.
Maar iedereen kan zichzelf meten om er zelf beter van te worden. We kunnen allemaal onze hartslag, calorieverbruik, slaap en stressniveau meten. Patiënten kunnen hun eigen klinische studies en databanken opzetten. Grootschalige databases vol persoonlijke gegevens en interessante verbanden kunnen steeds beter ons gedrag voorspellen, kans op ziektes of mogelijkheid om profvoetballer te worden. Potentieel kan iedereen informatie aandragen voor nieuw wetenschappelijke onderzoek. Geen ziekenhuizen en dure meetinstrumenten, maar je natuurlijke omgeving en een smartphone als laboratorium.
Alles bij de bron; HanzeHogeschool