Een proefproject van de politie en de Vlaamse Belastingdienst om met slimme politiecamera's bestuurders te pakken die hun verkeersbelasting niet betaalden, is afgeblazen omdat er geen wettelijke basis is. "Wie zijn verkeersbelasting niet betaalt, begaat een fiscaal misdrijf. En daarover heeft de politie geen bevoegdheid, alleen belastingambtenaren", zegt Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingdienst in Het Nieuwsblad.

De samenwerking tussen de belastingdienst en de politie werd begin vorig jaar aangekondigd door toenmalig Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom. Die hield in dat de belastingdienst niet alleen de eigen mobiele nummerplaatscanners kon inzetten, maar ook gebruik mocht maken van de slimme camera's van de politie. De politie zou wanbetalers dan langs de kant van de weg zetten als ze werden opgemerkt door zo'n camera. Het verschuldigde bedrag en de boete moesten daarbij meteen betaald worden of anders mochten de overtreders niet verder rijden. Een eerste proefproject werd opgezet in Turnhout, dat vijftig slimme camera's heeft, maar werd nu dus afgeblazen. Er is geen wettelijke basis voor en het project krijg geen vervolg.

Als alternatief wil de Vlaamse Belastingdienst nog nauwer samenwerken met de politie tijdens bijvoorbeeld Wodca-acties. "De politie checkt dan of de bestuurder nuchter is. Wij bekijken tegelijk of de verkeersbelasting wel is betaald", aldus De Sagher.

Bron; deRedactie


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha