De Belastingdienst en politie maken elk jaar 3 miljard foto's van kentekens. Dat blijkt uit een rechtszaak die vandaag dient bij het hof in Den Haag en waar NRC Next over bericht.

De zaak was door een leaserijder aangespannen die vindt dat de grootschalige controle door de Belastingdienst zijn privacy schendt. De foto's worden gemaakt door kentekencamera's. Via camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) worden de nummerplaten in seconden vergeleken met een lijst van gestolen voertuigen en auto’s van verdachte personen. Ook de Belastingdienst maakt gebruik van de camera's, bijvoorbeeld om te controleren of leaserijders niet meer privékilometers rijden dan ze opgeven of om belastingontduikers op te pakken.

Sinds vorig jaar worden de beelden van de ANPR-camera's in realtime naar zowel politie als de Belastingdienst gestuurd. Van de 3 miljard foto's worden er 7 miljoen (0,23%) in een auto-database opgeslagen, waar ze tot zeven jaar kunnen worden bewaard. Eind vorig jaar werd al bekend dat de politie de Belastingdienst met ANPR-camera's laat meekijken. Privacyorganisaties hebben grote kritiek op het gebruik van de camera's. In 2013 wonnen ANPR-camera's de Belgische Big Brother Awards.

Bron; Security

NB; volens het CBS staan er zo'n 8 miljoen auto's in Nederland op kenteken. Dat zou betekenen dat elk autokenteken gemiddeld grofweg 375 keer per jaar op de foto gaat !! [hierbij ga ik natuurlijk voorbij aan de motorkentekens dus het zal iets minder vaak zijn] Yhnx-2-Rene voor de CBS link

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha