Steeds meer automobilisten kopen niet langer een parkeerkaartje dat je achter de voorruit moet leggen, maar betalen met een app. Zodra je hebt geparkeerd, meld je je aan. Vanaf dat moment kan de parkeercontroleur digitaal zien dat er is betaald voor het parkeren. Zodra je je weer afmeldt, stop je met betalen. Maar wat nu als je — vergissen is menselijk — per ongeluk een verkeerd kenteken intoetst?

Dat overkwam een vrouw in Amsterdam. Zij had de auto van een vriend geparkeerd en toetste vervolgens per abuis het nummer van haar eigen auto in.

De controleur van de gemeente constateerde dat de vrouw geen parkeerbelasting — want dat is betaald parkeren formeel — had betaald voor de geparkeerde auto en legde een naheffingsaanslag (boete) op van 55,90 euro, plus de niet betaalde parkeerbelasting van 5 euro. Het stond overigens vast dat de vrouw had betaald, maar voor de verkeerde auto had betaald. Zij had, in jargon, wel aangifte gedaan van parkeerbelasting en die ook betaald, maar op onjuiste wijze.

De vrouw was het niet eens met de boete en ging naar de rechter, die onlangs in hoger beroep uitspraak deed. De rechter, en in hoger beroep ook het hof, vond het onjuist doen van aangifte geen reden voor een naheffingsaanslag — deze was dus onterecht opgelegd en moet worden ingetrokken. Het feit dat op onjuiste wijze aangifte is gedaan, is geen reden om een boete op te leggen.

De parkeercontroleur voerde nog als argument aan dat het niet beboeten van het intikken van een verkeerd nummerbord zou kunnen leiden tot misbruik, maar hij kon niet duidelijk maken hoe dat dan zou kunnen gebeuren, omdat vaststaat dat de automobiliste heeft betaald, heeft zij voldaan aan haar verplichting parkeerbelasting te betalen. En daar gaat het om.

Alles bij de bron; Z24

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha