EPD

Pieter Omtzigt wil een spoeddebat over de EPD-plannen van de zorgsector. Hij vraagt zich af of de privacy in veilige handen is bij de private sector. Ook moeten patiënten meepraten. 

De zorgsector werkt aan een eigen EPD. Nictiz, het Nederlands ICT Instituut voor de Zorg, is daarover in gesprek met de zorgsector, dat graag met het eerder met behulp van overheidsgeld ontwikkelde landelijke schakelpunt (LSP) verder wil gaan.

Dat schakelpunt moet de bijna vijftig bestaande medische databases in het land kunnen koppelen. Daardoor zouden van patiënten de in verschillende databases opgeslagen medische gegevens aan elkaar worden geknoopt. De zorgsector gaat daarmee verder met het plan dat eerder door de Eerste Kamer is afgeschoten.

De Tweede Kamer gaat per 30 juni op zomerreces en zou dus pas bij terugkomst worden geconfronteerd met zo’n private EPD. Omtzigt wil dat voorkomen met een spoeddebat in de laatste week voor het zomerreces. “Ik wil niet voor het blok worden gezet met een private EPD, waarvan de privacy niet goed is geborgd. Voordat we op reces gaan wil ik van de minister garanties over de privacywaarborg”

Lees alles bij de bron; webwereld