EPD

Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben toestemming gegeven voor het opnemen van hun medische gegevens in het Elektronisch Patiëntendossier. Een halfjaar geleden waren dat er nog 800.000.

Het geven van toestemming is noodzakelijk, omdat het Elektronisch Patiëntendossier nu buiten de overheid om wordt geregeld. Daardoor moeten patiënten nu bewust toestemming geven voordat hun gegevens mogen worden uitgewisseld.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie, verantwoordelijk voor de centrale uitwisseling van de dossiers, denkt dat huisartsen en apotheken de afgelopen tijd patiënten actief hebben gevraagd of ze willen meedoen aan het systeem. Ook zou er een administratieve achterstand zijn weggewerkt. Onlangs ontstond ophef omdat huisartsen nog steeds een financiële vergoeding krijgen als ze patiënten zich laten aanmelden bij het EPD.

Het Elektronisch Patiëntendossier is omstreden. Omdat het bedrijf dat het EPD heeft opgezet banden met de Verenigde Staten heeft, is de privacy in het geding, vreest het kabinet.

Alles nij de bron; Tweakers