EPD
Patiënten die hun medische gegevens niet willen delen via het Landelijk Schakelpunt (LSP), de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD), krijgen bij de apotheek vaak moeizaam of helemaal geen medicatie mee. Het gaat daarbij om patiënten die naar een andere dan hun eigen apotheek gaan, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.
 

De recepten die worden uitgeschreven door een huisarts, tandarts of specialist blijken voor verschillende apothekers niet voldoende om de gewenste medicijnen mee te geven. Soms wekken apothekers de indruk dat mensen moeten zijn aangesloten bij het LSP voor ze medicatie mee kunnen krijgen.

De KNMP, de beroepsvereniging voor apothekers, zegt in een reactie; "Het kan niet zo zijn dat iemand medicatie wordt geweigerd, alleen omdat hij niet in het LSP is opgenomen", aldus KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. Ook vZVZ, de beheerder van het LSP, stelt dat het weigeren van medicatie niet de bedoeling is. "Deelname aan en gebruik van het LSP is vrijwillig voor zorgverleners en patiënten. Het gebruik ervan is een hulpmiddel voor medicatieveiligheid, geen doel op zich."

Alles bij de bron; NU