EPD

Elske Hijlkema is woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland, Karen van Rijsewijk is woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ. Beiden gaan in op de afspraak van zorgverzekeraars dat vanaf april 2015 de zorggegevens van hun cliënten extra beveiligd zijn...

...dankzij de razendsnelle digitale ontwikkelingen is het nu mogelijk dat de verzekerde zelf kan nakijken wat de zorg kost en of de rekeningen die gedeclareerd worden, wel kloppen. Sinds kort is hierbij wel een extra beveiligingscode nodig – bij de meeste zorgverzekeraars gaat het om een sms die op de mobiele telefoon binnenkomt.

De heer H. uit H. klaagt hierover in een brief aan André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Zo'n extra beveiliging is volgens de briefschrijver nergens voor nodig. Een verzekerde kan toch zeker zelf wel bepalen welke beveiliging hij kiest voor zijn medische gegevens? De irritatie is heel begrijpelijk – zo'n extra handeling is vervelend, en zoals H. terecht constateert: niet iedereen beschikt over een mobiele telefoon...

...De heer H. verwijst naar de Belastingdienst, die geen extra beveiligingscode vraagt. Gegevens van de Belastingdienst zijn toch op zijn minst privacygevoeliger dan de gegevens van een zorgverzekeraar, vindt hij.

Daar zal niet iedereen het mee eens zijn: het medicijngebruik van een verzekerde, welke psychiater of specialist de verzekerde bezoekt en hoe vaak, is voor veel mensen toch nog nét wat privacygevoeliger dan inkomensgegevens. En dat gaat des te meer gelden naarmate artsen en ziekenhuizen de komende jaren steeds meer specifieke en gedetailleerde informatie op de declaratie zetten.

Alles bij de bron; EindhovensDagblad