Van de ruim 300 miljoen euro die in de afgelopen jaren is besteed aan het opzetten en inrichten van het elektronisch patiëntendossier, is meer dan de helft naar Nictiz gegaan. Nictiz moest het landelijk schakelpunt ontwikkelen en beheren.

In de periode tussen 2002 en 2010 is er in totaal 305,8 miljoen euro aan het epd besteed. De minister benadrukt dat dit bedrag inclusief de bouw en het beheer van de BSN-voorziening in de zorg is en inclusief het Unieke Zorgverlener Identificatie-systeem. Die organisatie ontving in de afgelopen jaren 124,5 miljoen euro. Daarbovenop is er nog bijna 33 miljoen euro uitgegeven aan wat wordt omschreven als Nictiz Project.

Overigens is nog allerminst zeker of de ontstane situatie echt het einde van een landelijk werkend elektronisch patiëntendossier betekent. Zorgaanbieders hebben hun systemen rechtstreeks aangesloten op het landelijk schakelpunt, waardoor er geen sprake kan zijn van regionale afkoppeling van netwerken. Bovendien stelt de minister dat er ook zonder wettelijke grondslag een landelijk schakelpunt kan blijven bestaan, waarbij mogelijk wordt overgestapt op een opt-in-systeem.

Saillant detail is dat Nictiz momenteel zelf op verzoek van de minister een analyse uitvoert om te bezien of en hoe zorgaanbieders kunnen worden afgekoppeld van het landelijk schakelpunt. Schippers stelt dat het aan Nictiz en de zorgaanbieders is om te bepalen 'of en op welke wijze het landelijk schakelpunt zal worden voortgezet'.

Lees alles bij de bron: tweakers

...riep iemand in de zaal 'parlementaire enquete' ?


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!