EPD

Zorgkoepels voegden zich deze maand bij het koor van critici dat zich tegen de sleepwet keert. Het medisch beroepsgeheim wordt met de invoering van de wet namelijk vogelvrij verklaard. De grootste knieval voor massasurveillance in de zorg maakten de organisaties echter jaren geleden zelf, toen ze instemden en meewerkten aan de invoering van het LSP... 

...Op zich is het mooi dat ook zorgkoepels zich mengen in de discussie over de sleepwet. Er zijn echter een aantal kritische kanttekeningen te plaatsen bij het ‘wakker worden’ van de LHV en de KNMG als het gaat om het beschermen van het medisch beroepsgeheim tegen massasurveillance. 

Allereerst is het opmerkelijk dat de organisaties nu pas besluiten een kritische noot te kraken over de sleepwet. De mosterd na de maaltijd wordt echter nog straffer als men kijkt naar de rol die zorgkoepels speelden bij de keus voor informatiesystemen in de zorg die straks het doelwit kunnen worden onder de nieuwe sleepwet.

Samen met zorgverzekeraars zijn zorgkoepels namelijk de drijvende kracht achter de invoering van het Landelijk Schakelpunt (LSP), het voormalig Elektronisch Patiëntendossier. De wijze waarop het LSP is ingericht maakt het een ideaal systeem voor sleepnetacties van inlichtingendiensten.

Allereerst ligt de zeggenschap over toegang tot het medisch dossier in het LSP niet langer bij de zorgverlener, maar bij het systeem en haar beheerder. Dit zet het beroepsgeheim en het verschoningsrecht zowel technisch als juridisch buitenspel. Het is immers niet langer de zorgverlener, maar de beheerder van het systeem die toegang tot medische gegevens verleent en daarmee het beroepsgeheim doorbreekt.

Daarbij verloopt communicatie in het LSP niet één-op-één tussen zorgverleners, maar lopen alle informatieverzoeken via een zogeheten centrale verwijsindex. Vanuit deze ‘spil’ is het voor veiligheidsdiensten mogelijk om zowel real time-communicatie tussen artsen over duizenden patiënten tegelijk af te tappen in een sleepnetactie, als gericht dossiers op te vragen vanuit dit punt.

Alles bij de bron; SpecifiekeToestemming