EPD

Ik had de folder bijna weggegooid. Hij zat tussen de aanbiedingen voor pizzabezorging, schoonmaaksters en klusjesmannen. „Betere informatie
betekent betere zorg”, stond erop. Met daaronder in kleinere letters: „Deze folder bevat belangrijke informatie over uw patiëntendossier.”

De Engelse National Health Service informeerde me dat de instellingen die onder hem vallen, van huisarts tot ziekenhuis, in de lente mijn gegevens onderling zullen gaan uitwisselen, en ook nog eens gaan delen met „diegenen die welzijnswerk en gezondheidsdiensten plannen, alsmede met onderzoekers en organisaties buiten de NHS”. Kortom, een elektronisch patiëntendossier. Maar waar in Nederland de ophef in de
politiek en onder huisartsen zo groot was dat de introductie van het EPD in eerste instantie werd uitgesteld, is het hier nagenoeg stil.

Het toont het  verschil in privacybeleving tussen de Nederlanders  en de Britten. De laatsten hebben weinig moeite met uitwisselen van data. ...Hetzelfde geldt voor de enorme hoeveelheid bewakingscamera’s – volgens de laatste berekeningen 5,9 miljoen in totaal, één voor elke elf burgers. Maar wat vorige week wél voor onrust zorgde, was een voorstel van de Kiescommissie om kiezers zich bij de stembus te laten identificeren. Dat zou stemfraude tegengaan....  vicepremier Nick Clegg noemde het een „onliberale inmenging in het leven van burgers”.

Alles bij de bron; pdfNRC [DigiAbo]