Als een patiënt daartoe de toestemming geeft, mogen zorgverleners zijn medische gegevens digitaal met elkaar uitwisselen. Daardoor hebben zij steeds toegang tot de meest recente medische informatie over die patiënt. Het gaat dan bijvoorbeeld over een bloedafname of een medicatielijst. Begin februari 2015 hadden 600.000 Belgen hun toestemming gegeven. Vandaag staat de teller al op 5.028.836, een exponentiële toename.

Via de geïnformeerde toestemming geeft een patiënt enkel zorgverleners die een therapeutische relatie met hem hebben toegang tot zijn medische gegevens. Een arts van het ziekenfonds, een verzekeringsarts of een arbeidsgeneesheer kunnen de gegevens bijvoorbeeld niet inkijken. En een patiënt kan zijn toestemming ook steeds terugtrekken. 

Burgers kunnen hun geïnformeerde toestemming met behulp van hun elektronische identiteitskaart zelf registreren via PatientConsent.be. Ze kunnen dit ook laten doen door hun huisarts, hun apotheker of een andere zorgverlener, door hun ziekenfonds of door de opnamedienst van het ziekenhuis.

Alles bij de bron; deRedactie


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!