"De elektronische gezondheidszorg, de e-zorg, is vertrokken als een hogesnelheidstrein. De digitalisering is niet meer te stoppen", aldus minister van Volksgezondheid bij de voorstelling van het "geactualiseerde" actieplan e-Gezondheid.

Begin oktober 2015 hadden al 1,93 miljoen Belgen hun toestemming gegeven voor de digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers. In juli van dit jaar wisselden de zorgverstrekkers in ons land 3,7 miljoen berichten met elkaar uit via de beveiligde eHealthBox, tegenover 2,5 miljoen in juli 2014. En elke maand vragen zorgverstrekkers, vooral apothekers, meer dan 11 miljoen keer naar de verzekerbaarheid van een patiënt, met andere woorden of de patiënt in orde is met haar of zijn ziekenfonds.

Vanaf 1 januari 2018 zullen burgers online via het "personal health record" hun eigen medisch gegevens kunnen inkijken. Via gevalideerde apps en mobiele toestellen zullen ze gezondheidsparamaters zoals hartslag en bloeddruk zelf kunnen opvolgen. Een van de hoofdvoorwaarden om e-gezondheid te laten slagen, is een vlotte informatie-uitwisseling en dat kan pas als patiënten hun toestemming ("geïnformeerde toestemming" of "informed consent") geven aan zorgverleners om hun medische gegevens met elkaar te delen.

Het actieplan besteedt bijzondere aandacht aan de beveiliging en de privacy van medische gegevens bij het delen van informatie. De gezondheidsgegevens over een patiënt worden stuk voor stuk versleuteld. Het is aan de patiënt om te beslissen of die gegevens elektronisch en op een beveiligde manier uitgewisseld mogen worden, en zo ja, tussen welke zorgverleners.

Het volledige actieplan is te raadplegen op de gloednieuwe website plan-egezondheid.be.

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha