Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zet haar voet tussen de deur bij de spreekkamer. Door een wetswijziging zijn zorgverleners bij vermoeden van fraude straks verplicht privégegevens te delen. Het verzet tegen de voorgenomen wetswijziging zwelt aan.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil het artsen gemakkelijker maken om medische gegevens te delen, want, zo stelt zij, ‘het medisch beroepsgeheim mag geen schuilplek zijn voor fraudeurs’. Bij het vermoeden van fraude dienen verzekeringsartsen en medisch adviseurs hun dossiers te overhandigen. Schippers werkt al sinds 2013 samen met haar collega’s van Justitie en Sociale Zaken om het wetsvoorstel rond te krijgen. De minister greep onder andere de schietpartij in Alphen aan den Rijn in 2011 aan om naar meer inzage in medische gegevens te streven.

Overheidsinstanties krijgen met de wetswijziging de mogelijkheid om persoonsgegevens van burgers bijeen te brengen in één database. Dat is onderdeel van een aanpassing van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen. Het is een flinke lijst die onder andere bestaat uit zorgverzekeringsgegevens en informatie over persoonlijke bezittingen. Alle losse gegevens komen samen in het Systeem Risico-Indicatie. Van elke burger ontstaat zo een profiel, dat wordt getoetst aan vooraf bepaalde risicoprofielen zodat afwijkende personen eruit gefilterd kunnen worden. De inlichtingeneenheid is vrij om zelfstandig filters in te stellen.

Aanvankelijk droeg het indicatiesysteem de naam ‘Systeem anonieme risico indicatie’. Op aanraden van de Raad van State is die naam gewijzigd, omdat ‘de naam Systeem anonieme risico indicatie een onjuiste indruk kan wekken. Uit dat systeem kunnen persoonsgegevens op naam worden verstrekt; de gegevens zijn dus niet anoniem, alleen versleuteld.’

Het verzet tegen dit voorstel neemt toe, van zorgverleners maar ook van patiënten. Zo heeft patiënte Judica Berkelaar een klacht neergelegd bij de Nationale ombudsman. Ze vraagt de ombudsman om het wetsvoorstel in de prullenbak te werpen om te voorkomen dat de overheid straks alle persoonsgegevens in één database kan zetten.

Ook is zij een petitie gestart onder de naam ‘vrije patiënt’. Verschillende prominenten in de zorg, waaronder Edwin Brugman, de directeur van de VvAA, en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, roepen op om de petitie te tekenen. Dat kan tot het einde van de maand. Daarna laat de ombudsman weten of hij werk gaat maken van deze kwestie.

Alles bij de bron; FollowTheMoney


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha