Het elektronisch patiëntendossier (EPD) is de sleutel tot veilige patiëntenzorg, zo stelt Minister Edith Schippers. Ze reageerde op een onderzoek van de Consumentbond. Bij het onderzoek waren ruim 40 medisch dossiers bij huisartsen opgevraagd.

Hiervan bleek tweederde op één of meer onderdelen onjuist of niet compleet te zijn. De minister stelde zich zorgen over de uitkomsten te maken. "Ik zal de huisartsenorganisaties hierop aanspreken en ga ervan uit dat huisartsen dit signaal serieus zullen oppakken", zo liet ze weten.

Huisartsen zijn bij het op orde houden van het medisch dossier ook afhankelijk van de informatie die zij verstrekt krijgen van patiënten en andere zorgverleners. Zo vindt Schippers het onacceptabel dat laboratoriumonderzoeken dikwijls ontbreken in een medisch dossier. Ook andere zorgverleners zijn verantwoordelijk voor het up-to-date houden van het medisch dossier van de huisarts. Hiervoor zijn volgens de minister goede uitwisseling van gegevens van groot belang.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou om die reden op dit moment een onderzoek uitvoeren naar de overdracht van medische en verpleegkundige gegevens van ziekenhuis naar andere zorgaanbieders, zoals huisartsen, thuiszorg en verpleeghuis. Dit onderzoek stuit op grote weerstand van huisartsen, omdat de Inspectie hierbij zonder toestemming van patiënten inzage in patiëntendossiers wil.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha