Het uitwisselen van elektronische patiëntendossiers is een risico, omdat het zogenoemde Landelijk Schakelpunt door een bedrijf met banden met de Verenigde Staten is opgezet. Dat blijkt uit een nota van minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Hoewel Schippers het niet letterlijk noemt, doelt de minister hiermee hoogstwaarschijnlijk op het Landelijk Schakelpunt, dat wordt gebruikt om dossiers van patiënten uit te wisselen. Dat systeem wordt beheerd door CSC, een Amerikaans bedrijf. De waarschuwing dat de Amerikaanse overheid daardoor in de gegevens van Nederlandse patiënten kan en mag neuzen werd al eerder gegeven.

En als de Amerikaanse overheid gegevens opvraagt op grond van de Patriot Act wordt dat meestal gecombineerd met een geheimhoudingsverplichting, schreef het CBP in een brief uit april, die vorige week pas is gepubliceerd. Het CBP en de zorginstellingen, die verantwoordelijk zijn voor het EPD, zullen daarom nooit te weten komen of er überhaupt zorggegevens worden opgevraagd.

Tot 2011 was de overheid van plan om de invoering van het landelijke Elektronisch Patiëntendossier te coördineren, maar in april 2011 maakte de Eerste Kamer daar een eind aan, vanwege de privacyrisico's. Daarop besloten de zorginstellingen om zelf het EPD in te voeren. Dat betekent wel dat patiënten vooraf toestemming moeten geven om opgenomen te mogen worden in het systeem: er is immers geen wettelijke basis die dat regelt.

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha