Brabant loopt nog niet warm voor het elektronisch patiëntendossier. Pas vijftien procent van alle Brabanders heeft zich aangemeld voor dit systeem. Het oorspronkelijke idee achter het elektronisch patiëntendossier was dat alle gegevens van ziekenhuizen, apotheken en huisartsen aan elkaar gekoppeld zouden worden. Maar twee jaar geleden schoot de Eerste Kamer dit plan unaniem af. De reden hiervoor? Het plan brengt de privacy van de patiënt in gevaar.

Onder druk van zorgverzekeraars, die zoveel mogelijk medische informatie over hun klanten willen weten, wordt het systeem nu tóch ingevoerd. Maar dat wil nog niet erg vlotten. Slechts één op de zes Brabanders heeft zich tot nu toe aangemeld voor het elektronisch patiëntendossier.

... niet elke huisarts is zo te spreken over het nieuwe systeem. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen spant zelfs een rechtzaak aan om de invoering van het elektronisch patiëntendossier tegen te houden. Dokter S. van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen legt uit waarom; "Er zijn eigenlijk drie goede redenen om dit níet in te voeren. Het is ontzettend duur en de zorg in ons land kost al genoeg. Het is overbodig, want in mijn 25 jaar als huisarts heb ik nog maar één keer behoefte gehad aan dergelijke gegevens en dat was toen niet eens een onoverkomelijk probleem. Misschien nog wel de belangrijkste reden is dat de privacy van mijn patiënten zo niet langer gewaarborgd kan worden. Dit tast ons beroepsgeheim aan."

Alles bij de bron; OmroepBrabant 

 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha