De druk op artsen én patiënten wordt verhoogd om te kiezen voor EPD-systeem LSP. Vanwege privacyzorgen ging het landelijk EPD juist vanwege dit systeem niet door en moeten patiënten van privacywaakhond CBP expliciet toestemming geven dat hun dossiers worden gekoppeld aan het LSP. Een deel van de artsen verzet zich tegen het systeem, maar dat lijkt een zinloze strijd.

De opt-in voor patiënten wordt volgens sommige artsen via huisartsenposten die kiezen voor het LSP ‘met het mes op de keel’ afgedwongen. Huisartsen vertellen dat centrales die voor het LSP hebben gekozen steeds vaker enkel dit systeem aanbieden. Dat betekent onder meer dat dokters die het LSP afkeuren maar voor spoeddiensten zijn aangesloten bij huisartsenposten die wél gebruik maken van het LSP niet langer medische gegevens kunnen opvragen van patiënten die daar binnenkomen.

Het spookbeeld van artsen die geen medische gegevens kunnen inzien is een van de selling points van het schakelpunt (zie bijvoorbeeld de discussie bij De Wereld Draait Door van eind 2012). Het moet patiënten ertoe nopen om zich bij de uitwisseling van gegevens aan te sluiten. Dat spookbeeld dat ons boven het hoofd gehouden wordt, lijkt dus een self-fulfilling prophecy te zijn. 

Ook bij de artsen zelf is er de druk om zich aan te sluiten bij het LSP met als horrorscenario dat patiënten niet fatsoenlijk meer kunnen worden behandeld. “Huisartsen worden voor de keus gesteld: LSP of niks”, vertelt Herman Suichies van de VPHuisartsen. Ondertussen worden patiënten actief benaderd om zich aan te sluiten bij het LSP. Eind vorig jaar waren er enkele honderdduizenden Nederlanders die expliciet toestemming hadden gegeven. Twee maanden geleden stond het cijfer op één miljoen.

Alles bij de bron; WebWereld

Lees meer over de gedwongen keuze voor het LPD: Het EPD-systeem of de gladiolen


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha