Privacybescherming in de zorg laat sterk te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens die daarop strenge controles heeft aangekondigd.

“Instellingen gaan onzorgvuldig om met de medische gegevens van hun patiënten en overtreden zo de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).” Dat constateert het CBP op basis van controles bij negen zorginstellingen. Zorginstellingen blijken vooral te nonchalant in het beveiligen en afschermen van digitale patiëntendossiers.

Te veel mensen kunnen de gegevens inzien. En er wordt niet goed bijgehouden wie welk dossier bekijkt en waarom. Dit is opmerkelijk, omdat de wettelijke regels “kristalhelder” zijn. “Alleen medewerkers die daadwerkelijk een behandelrelatie hebben met de patiënt, mogen toegang hebben tot de patiëntgegevens, of indien toegang nodig is voor de afwikkeling van de behandeling”

Het CBP heeft de mogelijkheid om een bestuurlijke boete op te leggen van maximaal 10.000 euro. Niet eenmalig, maar per overtreding.

Alles bij de bron; Skipr


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha