...Stel: het parlement maakt een zorgwet dat alle zorgverlenende instanties verplicht om hun – bsn gerelateerde – patiëntgegevens in een vast formaat maandelijks aan een nationale overheidsdatabase aan te leveren. Dit formaat is er al: de wereldstandaard CCR/CCD, onlangs door de acht umc’s en Nictiz uitgewerkt in een Basis Patiënten Gegevens Set.

De patiënt/burger kan eenvoudig met Digid+ inloggen op mijnmedischegegevens.nl en zijn gegevens checken: van huisartsbezoek tot ziekenhuisopname(s), behandelingen, medicatie van de apotheek en andere zorgverleners. Hij kan de informatie downloaden in een personal health record om te combineren met andere persoonlijke gezondheidsinformatie. Of hij kan een zorgverlener verzoeken de informatie aan te passen of zelfs te vernietigen. Of hij laat de relevante gegevens zien aan een arts in het buitenland tijdens een vakantie.

...Het landelijk epd ging uit van uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorginstellingen, met een complexe beheerstructuur en een hoop bezwaren rond privacy en veiligheid. Mijn idee richt zich op de patiënt. Die is betrokken, kritisch, goed geïnformeerd en bovenal eigenaar van zijn medische gegevens. Kom op overheid. Als het met zulke privacygevoelige en complexe informatie als salarisgegevens kon, dan kan het ook met medische data.

Alles bij de bron; ZorgVisie


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha