Alleen al de oogst van de afgelopen week is niets minder dan alarmerend. Door een zogenoemd datalek kwamen de persoonlijke gegevens van liefst vijftig leasemaatschappijen op straat te liggen, één hack bleek al voldoende want al deze maatschappijen deelden dezelfde, slecht beveiligde software.

Bij zonnepanelen van hetzelfde laken een pak. Een ict-bedrijf heeft Economische Zaken hiervoor gewaarschuwd. Het hacken van de omvormers kan moeiteloos leiden tot ernstige, zelfs landelijke stroomstoringen. Rederijen zijn bezig om het aloude systeem van navigatie via radiogolven te herontdekken. Digitale GPS-signalen blijken door hackers moeiteloos te kunnen worden geblokkeerd, of erger, te kunnen worden gemanipuleerd.

Juist vanwege dit soort voorbeelden, treedt er eind mei 2018 een nieuwe Europese wet voor databescherming in werking. 

De Leeuwarder Courant liet IT-experts aan het woord die zich grote zorgen maken over de laksheid van veel ondernemers en instanties in Friesland inzake de bescherming van hun klantgegevens. Het begint bij een omslag in het denken over de eigen bedrijfsvoering, zoals een IT-expert opmerkte: ‘Van onbewust risico’s lopen, moet een koers worden ingezet naar bewust risico’s mijden’. In de wetenschap dat ook klanten zich steeds bewuster worden van het achterlaten van hun privé-gegevens en dat mee laten wegen in hun beslissingen.

Veel bedrijven hebben intussen nog geen idee aan welke eisen ze straks moeten voldoen. Of ze denken: ‘Het duurt nog wel even’. Maar nu niets doen, is straks te laat zijn. Hackers hoef je namelijk weinig uit te leggen over die nieuwe wetgeving: zij weten dat hun speelveld nu nog buitengewoon kansrijk is.

Alles bij de bron; LC+ [gratis registratie noodzakelijk]