Een groot datalek kwam vorige week aan het licht, en daarover vindt dinsdagmiddag bij de rechtbank van Rotterdam een kort geding plaats.

Marktonderzoeksbureau Blauw wil van softwareleverancier Nebu weten welke data is uitgelekt en hoe dat heeft kunnen gebeuren. Dat bedrijf hult zich tot nu toe in stilzwijgen. Nebu heeft alleen de mededeling gedaan dat er een cyberaanval heeft plaatsgevonden, zegt Vink. "Maar daarmee weet je nog niets. De belangrijkste vraag is: is er iets weggehaald?"

Softwareleverancier Nebu levert software aan marktonderzoekers in heel Europa. Blauw is volgens Vink dus niet de enige marktonderzoeker die door het datalek is getroffen. "Voor het kort geding tegen Nebu trekken we met meerdere Nederlandse bedrijven samen op."

Al meer dan twintig organisaties met honderdduizenden klanten hebben aangegeven dat ze door het datalek zijn getroffen. Waaronder de NS, VodafoneZiggo, Vrienden van Amstel LIVE, pensioenfonds PME en zorgverzekeraar CZ. Maar ook de Nationale Postcodeloterij, spoorbeheerder ProRail, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en meerdere woningcorporaties.

Al deze organisaties hebben al een voorlopige melding van een datalek gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar zolang niet duidelijk is óf - en zo ja wélke - gegevens zijn gelekt, kan de melding niet definitief gemaakt worden.  De hoop is dat de softwareleverancier na de uitspraak van de rechter wel thuis geeft. 

Alles bij de bron; NU